Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Jak vkročily prohlížeče do roku 2009

Jak vkročily prohlížeče do roku 2009

Články Webdesign

Chcete vědět, jak se vyvíjel podíl prohlížečů za posledních několik měsíců v České republice? Google Chrome roste, Safari klesá. Firefox 3 se nejspíš již brzy stane nejpoužívanějším prohlížečem (dosud jím byl Internet Explorer 7). Opera má uživatele věrné, ale neumí si dost dobře získat další.

minulém článku o podílech prohlížečů v České republice jsme zanechali klesající IE6 (pro mnohé pomaleji, než by si přáli), vedle něj rostoucí IE7, rostoucí Firefox a také stagnujícího nováčka Google Chrome. Jak si vedly prohlížeče začátkem zimy? A jak vstoupili do roku nového?

Statistiky na přelomu roku ovšem musíme brát velmi opatrně. Proč? Protože o svátcích jsou lidé na dovolené nebo slaví a řada z nich nesurfuje po internetu. Statistiky v tomto období se tak blíží více hodnotám, které vídáváme o víkendech, tj. Firefox a Opera plus, Internet Explorer mínus (víkendové výkyvy jste ostatně mohli vidět již v minulém článku). Proto jsme do našeho přehledu zahrnuli i polovinu ledna (přesněji 1. – 14. ledna), abychom viděli, jak se sváteční stav prohlížečů pomalu vrací do normálu a abychom se tak vyhnuli ukvapeným závěrům.

Google Chrome opět roste

Graf podílu Google Chrome

Během října prohlížeč Google Chrome stagnoval na hodnotě 0,55 %. Ovšem již během listopadu začal jeho pomalý růst (dvoudenní výkyvy v grafu opět znamenají víkendová maxima), který začátkem prosince ještě zesílil (11. prosince vyšla ostrá verze 1.0).

Růst v druhé polovině prosince nebudeme příliš komentovat (tam se projevuje zmíněné období svátků), a během ledna má Google Chrome okolo 1 %. Jak bude jeho růst pokračovat, není z grafu zatím jisté, to se ukáže během několika týdnů. (Na první pohled graf sice jakoby vypadá, že se podíl Google Chrome ke konci již ustálil – až na víkendová maxima –  ale nenechte se zmýlit, je to jen iluze způsobená jeho zvýšeným podílem během svátků.)

V tomto článku vycházíme ze statistik služby NAVRCHOLU.cz. Na tvorbě metodiky měření se podílela společnost Factum Invenio a do statistik bylo zahrnuto téměř 25 tisíc webů. Prohlížeče jsou rozpoznávány dle hlavičky User-Agent v přístupech na měřené weby a následným porovnáváním získané hodnoty s databází známých prohlížečů, která obsahuje 2 005 položek, rozčleněných do 410 skupin a 94 rodin.

Internet Explorer 8 si ukrajuje první desetiny procenta

Graf podílu Internet Exploreru 8

Také beta verze Internet Exploreru 8 se na českém internetu začíná pomalu objevovat. Byť ji zatím budou používat spíše jen uživatelé-průkopníci (včetně těch, kteří zkoušejí beta verzi Windows 7) nebo webdesigneři testující své weby. Podíl IE8 pomalu roste (byť zanedbatelně ve srovnání s Google Chrome) a během ledna dosahuje hranice půl procenta. Zatím mizivá hodnota, ale jeho chvíle ještě přijde.

Souboj gigantů

Graf podílu Internet Exploreru a Firefoxu

Situaci na poli majoritních prohlížečů si nemůžeme nechat uniknout. Oproti předchozím prohlížečům jsou zde jasně zřetelné víkendové výkyvy držící se jednoduchého pravidla: Firefox nahoru, Internet Explorer dolů. Pozornější si v levé části grafu všimnou 17. listopadu, kdy byl prodloužený víkend.

Zatímco ještě v říjnu se Firefox 3 předháněl s klesajícím IE6, tak již během listopadu jej nechal za sebou a nyní se začíná předhánět s IE7. Chybí málo a Firefox 3 se stane nejpoužívanějším prohlížečem v České republice.

Průběh podílu IE7 ovšem dostává zajímavý obrat. Zatímco ještě v říjnu IE7 pomalu rostl, nyní začíná stagnovat a při pohledu na lednový návrat můžeme mít pocit, jakoby už už začínal klesat. Že by IE7 již dosáhl svého vrcholu? To s jistotou dokážeme potvrdil až za několik týdnů, což si jistojistě nenecháme ujít v dalším pokračování našeho seriálu.

Webdesignery pravděpodobně nepotěší, že podíl klesajícího IE6 je stále veliký a na většině webů pravděpodobně stále ještě nezanedbatelný.

Pozorovatelný je i zrychlující se pokles Firefoxu 2, na kterém bude mít podíl prosincová aktualizace, která uživatelům Firefoxu 2 nabízí Firefox 3.

Stagnující Opera

Graf podílu Opery

Opera téměř neroste. Pokud srovnáte současný graf s grafem za září a říjen, najdete nárůst slabé desetiny procenta. Má své věrné uživatele, kteří se jí drží, ale jen obtížně získává uživatele nové. Uvidíme, zda se situace v tomto roce změní.

Klesající Safari

Graf podílu Safari

Podíl Safari v České republice nekompromisně klesá. Tento fakt nás samotné překvapil (přece jen prodej iPhone i Maců se u nás nemá špatně). Nabízí se vysvětlení, že vývojáři, kteří na Windows měli nainstalované Safari kvůli testování stránek, pomalu přechází na Google Chrome, které má stejné jádro (WebKit). Ale k tomu nemáme bližší podklady. Proto na tento výsledek zatím jen nevěřícně zíráme (stejně jako řada čtenářů) a doufáme, že do příště poodhalíme, proč by tomu tak mohlo být.

A nyní nasadíme lupu

Graf podílu tak minoritních prohlížečů, že na ně musíme mít lupu

Svět prohlížečů, na jejichž pozorování jsme si „museli vzít lupu“, protože je celý potopený pod hranicí 1 %, není příliš zajímavý. Historické relikty Firefox 1.5 i Firefox 1 klesají a stejně tak i IE5.x. Podobně také Opera 8. Na druhou stranu Mozilla Suite vypadá jako držák, se kterým se uživatelé nechtějí za žádnou cenu rozloučit.

Podíly prohlížečů dostupné pod Creative Commons

Data, která jsme použili v článku pro tvorbu jednotlivých grafů, jsou veřejně dostupná pod Creative Commons licencí (konkrétně pod NonCommercial ShareAlike verze 3). Pokud se zajímáte o podíl prohlížečů v České republice, můžete si tato data stáhnout a použít je k vlastní analýze. Licence vám umožňuje použít tato data pro nekomerční účely, případně je dále pod stejnou licencí šířit, pokud uvedete jejich zdroj.

Závěr

A to je z dnešního dílu našeho nekonečného seriálu o Válce prohlížečů vše. Jak už to mezi prohlížeči bývá, nový přichází, starý odchází, jeden nabyl, druhý pozbyl, a ten kdo zůstává, je jen a pouze uživatel.

Jaký si myslíte, že bude další průběh? Začne IE7 klesat? Kdy se stane Firefox 3 nejpoužívanějším prohlížečem v ČR? Již v lednu, únoru nebo až v březnu? Poroste Google Chrome i nadále?

Jaký prohlížeč používáte?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
53 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kokost

70% sem v GNOME a používám Epiphany, 30% KDE, tam Konqueror…

Petr

Konqueror? Já doufám, že pod KDE bude defaultně něco jiného, jenže ono není co :(, zatím je většina prohlížečů na GTK. V Konqueroru dám adresu a nic. Po 5s bílého nic (K se točí jako že se něco děje) spustím FF (studený start, několik sec), napíšu do něj tu samou adresu a za 2s vidím celou stránku. Konqueror pořád nic, za dalších 10s vykreslí část a pak postupně dojede zbytek – nepoužitelný bastl. Pod KDE4 tedy používám FF, i když bych radši něco na Qt.

Jinak podle mě dost poroste Chrome – proti FF nabídne asi menší pměťovou náročnost, vyšší rychlost, víceprocesovost, pro dost lidí šikovnou úvodní stránku atd a to vše podpořené masivní reklamou. Na mě to zatím moc neumí, ale počkám na v2, budou pluginy a uvidíme. Kdyby udělali Qt verzi, mohli by získat slušnou pozici v KDE prostředí.

kokost

Tak to je divný, u mě Konq. běží přesně naopak. FF se mi nehorázně loudají. Prostě pravý opak toho co popisujete. FF mám jen pro návštěvy, a taky proto, abych se čas od času mohl podivit, proč ho tolik lidí tak chválí…???
Čím to, že se nám to chová stejně, ale opačně? Kde a u koho je teda chyba?

D.A.Tiger

Hned ze začátku musím říct, že mám starší Konqueror v KDE 3.5.5…

U mě Konqueror běží také mnohem rychleji, než většina ostatních prohlížečů (Hlavně je ten rozdíl poznat oproti Firefoxu, mimo to ani nevytěžuje tolik sytém, jak to někdy dělá Firefox).

Ale zas na druhou stranu musím říct, že pokud brouzdám po internetu s ním, tak až nepříjemně často narážím na stránky, které nerozchodí. Mimo to má poměrně zkostnatělé nastavení. Druhou nevýhodou je jeho až přílišná provázanost s KDE. Pokud mi balíčkovací systém nedovolí zaktulizovat KDE, mám smůlu i s Konquerorem a on sám to neumí.

Petr

Možná to bude tím, že používám i bety (v současnosti KDE 4.2 RC (4.1.96)) a něco tam není ještě doladěné, tzn. chyba možná u mě. Ale i tak jsem měl problémy, že ne všechny stránky byly ok, takže jsem si nějak zvykl i na KDE používat FF. Asi mu dám na final 4.2 znovu šanci.

Ifo

No, já jsem asi výjimka, ale mě oba prohlížeče fungují stejně rychle. Implicitně používám FF, ale někdy pouštím Konqueror, abych viděl, jak stránka vypadá v jeho renderovacím jádru (které používá také Safari). I když mám doma GNOME, tak mi Konqueror naběhne vcelku svižně a co se týče prohlížení, funguje stejně dobře jako Mozilla (až samozřejmě na některé rozdíly ve vykreslování … ).

tommyq

V Qt co třeba Opera?

Sten

To je fakt divný, Konqueror (resp. jeho jádro KHTML) je nerychlejší grafický prohlížeč na světě. Tohle spíš bude špatně nastavená síť nebo něco takového (třeba FF používá proxy a Konqueror ne). Mě teda Konqueror běží daleko rychleji než FF.

Třeba Opera je v Qt.

Mimochodem odkud si myslíte, že vzešel WebKit, který používá třeba Chrome nebo Epiphany? Z KHTML.

Petr

Vše by mělo být nastaveno stejně, ostatní aplikace problém nemají (PC<->ADSL router kabelem, žádné proxy), ale možná to je tím KDE 4.2, viz. výše.

O Opeře vím, ale nějak se mi do ní nechce – pokud vím, není opensource. Pokud bych nechtěl preferovat opensource, mohl jsem zůstat na Win, kde prakticky všechny programy (+ mnohem víc) jsou taky.

DevelX

Používam Firefox primárne, Operu sekundárne… a na netbooku Chrome – malý display je holt malý display.

BlackRider

GUI Firefoxu de zmensit, ze ma pouze 2-3 radky:
1. titulek
2. menu a navigace
3. taby

Krome toho dobre funguje tlacitko F11.

Solar Energy

zejmena na sirsich displejich je pak jeste dobre dat taby vertikalne

(napr. "Tab Kit" extension)

ToM

Z úzce specializovaného pohledu mě ani nezajímá, zda podíl Safari v koši s ostatními klesá nebo roste. Zajímá mě, zda počet "mých" uživatelů roste nebo klesá. Takže co taková meziměsíční čísla u jednotlivých prohlížečů?

Anonymní

To nejde, pak by se ukazalo jako blbost tyhle grafy jsou.

ToM

Myslel jsem samozřejmě potenciální zákazníky – trh, chcete-li.

A dalo by se zjistit, jak to je v porovnání se samotnou platformou a kam případně odcházejí?

ToM

Odpověď jak od programátora ;-)

Kaacz

docela by mne zajimal graf 2 velicin .. soucet vsech prohlizecu zalozenych na Mozille versus soucet vsech MSIE prohlizecu. Bylo by mozne ?

JFK

OK, sem s temi daty ;-).

peca

Jo moc se toho nezměnilo. IE sice malinko klesá a FF roste, ale trend není nijak výrazný…
http://petr-p.ic.cz/graf_IE_mozilla.png

HLuPaCeK

Nevím jak tomu rozumět, statistiky jasně píšou o Opeře 8.X, ale jak je na tom dohromady s verzí 9.X, která je tady už pěkně dlouho, mlčí.

Anonymní

Zde se nejedna o zadnou disciplinu uzivatelu ****. Useri upgraduji Opera browser protoze nova verze je temer stejne dobra, jako stara. U firefoxu ani M$IE to tak neni – nove verze maji *** dumbed-down a proto je nikdo s mozkem v hlave nechce. Firefox 3 je **** !.

16. 1. 2009 10:00 redakčně upravil Martin Hassman, důvod: Děkuji všem, kdo umí psát slušně.
ZdenekJi

Podle mě se Opera víc upgraduje proto, že jsou lidi natěšení, že konečně ten jimi nenáviděný bug, který nikdo neřeší, byl konečně opraven.
Já si FF aktualizuji hlavně kvůli bezpečnosti, funkce má podobné, tedy u mě a známých stále funkční. Ale tomu Vy nevěříte, tak co…

vain

Který bug je na mysli?

ZdenekJi

Už jsem se na vás chtěl vykašlat, že trolujete, ale bug s useknutím stahovaného souboru vždy na stejném místě (jedna epizoda HTF, měla 13MB, Opera vždy usekla na 8MB), zkopíroval jsem URL do FF a najednou se soubor stáhl celý. A zkoušel jsem to 3× a vždy to usekla na stejném místě, tedy žádné padání připojení. Kromě toho kombinace průhledný GIF + opacity udělá černé pozadí tam, kde měla být průhlednost, styl barvy textu někdy nedetekuje končící tag a obarví zbytek stránky (po označení a odznačení myší se to spraví), ve framesetu se někdy části stránky nepřekreslí, takže je rozhašený obraz. U tagu SPAN je špatně vyřešené zalamování, musel jsem v JS detekovat Operu a upravit styl na inline nebo nějak tak. To samozřejmě v určitých situacích, nepochybuji, že to Hello World zobrazilo vývojářům správně.
Zdůrazňuji, že všude jinde ty samé kódy fungují správně.
Stejně ale nejste spoluautor Opery a ponaučení si nevezmete, snad jen nevěřit těm "fašistům od FF, co nevěří v Operu".

vain

Nevidím jetiný důvod, proč bych měl „trolovat“. Ani jeden z těch bugů, co jste teď vyjmenoval mi nic neříká, takže bych se zdráhal, to nazvat jako „jimi nenáviděný bug“, protože tohle rozhodně nejsou věci, které mi a mnoha dalším na Opeře vadí. Spíš mi vadí, že má tendence vytuhnout/zamrznout, a to dělá až posledních několik verzí a mnoha lidem, takže jsem se chtěl jen ujistit, jestli taky myslíte tohle, nebo něco jiného, evidentně něco jiného…

Jen tak mimochodem podle mě je trolování právě něco ve stylu, „ten bug co každý přece zná“ nebo „vždyť tam nic nefunguje“ a podobné, nic neříkající fňuky. Věřím, že tohle jsou věci, které štvou vývojáře, ale určitě nemají na svědomí nízký podíl Opery, který určují hlavně uživatelé, a ne webmastři.

ZdenekJi

Máte naprosto nelogický, až lživý styl argumentace, když přehlížíte všechno, co jsem tak do detailu vysvětlil a odpovídáte v rozporu s tím. Co taky, když jsem naprosto přesně popsal, co mi tedy vadí. Ruším si odběr upozornění na tyto názory.

vain

Nevím, proč bych měl mít nelogické, až lživé argumenty (vždyť já ničím proti ničemu neargumentuju – proč taky), jestli jste nepochopil co jsem psal, napíšu polopatě: Z mého okolí používá drtivá většina lidí Operu, a nikdo, slovy nikdo, si nestěžoval na ani jednu z těch chyb, které jste tak krásně a do detailu popsal (čímž nenaznačuju, že tam ty problémy nejsou), ale za to všichni zaznamenali časté vytuhávání Opery – proto jsem se ptal, jaké bugy myslíte, tedy jestli je to vytuhávání opravdu tak obvyklé – evidentně jste myslel jiné, to beru, ale nevím, proč mi do myšlenkových pochodů vsouváte to, co si myslíte vy, že si já myslím, absolutně mimo. A opakuju, že nemůžu mít lživé argumenty, když proti ničemu a ničím neargumentuju, jen jsem se ptal, jaké bugy jsou na mysli, že se to vás z nějakého pochroumaného důvodu dotklo, není moje chyba.

soudce mahagon

pane vy jste prvotřídní a ukázkový mamlas

ondra

Ty grafy jsou teda příšerný. Křivky abych luštil lupou a nedejbože si nepopletl modrou s fialovou. Trochu tučnější by to být nemohlo?

petr_p

Ne. Jen nemá LCD s jasem vytočeným na maximum, jako statisticky normální většina uživatelů. Taky se přidávám s povzdechem. Odstup tmavě modrý a tmavě fialové od černé je opravdu malý v porovnání s tou okrovou. Všechny grafy by měly mít podobnou světlost.

Timy

No je fakt, že fialová a modrá jsou dost podobné barvy a bez zvětšení grafu je to v místech střetu těžko rozeznatelné. Nějaké odlišnější barvy by tam bodly :-).

Timy

Já to sice vidím, ale asi ne tak dobře jako ty :-). Třeba ta kombinace žluté a oranžové v posledním grafu Pod lupou je přehlednější.

arnolt

A co takle zkusit na chvíli sundat ty sluneční brýle? :-)

Pavel Cvrček

Martine, až se někdy zas potkáme, tak ti graf na svém notebooku rád ukážu. Kombinace modré a fialové je na grafu v článku skutečně špatně rozlišitelná. Možná bych příště takto "podobné" barvy dal dáleji od sebe.

Karell

To bude asi opravdu nastavenim monitoru. Ja jsem si po koupi vyladil barvy pomoci jakehosi wizarda protoze tomu vubec nerozumim a ty barvy vidim dobre rozlisene. Na miste autora bych tezko hadal ktere odstiny mohou na necem jinem splyvat. Proste fialova je krasne fialova a modra je modra.

michal_

Myslim, ze to bude tim, ze ti co ty grafy nevyrabeli si nepamatuji kudy ktera cara vede… Mozek hodne informaci z oka dokresluje podle jemu znamych informaci, proto vidis na grafu vsechno jasne a rozeznatelne narozdil od nas.

iq

Chci se Vás zeptat, jestli NAVRCHOLU.cz mají tedy registrovaných 25 tisíc webů nebo jak to je?

Díky

Zbynek

Samozrejme, ze se se SeaMonkey nerozloucime. Nepotrebujeme specialni policko na vyhledavani, nepotrebujeme super user-friendly nastavovaci dialog atd atd…

Zbynek

Zajimave… Je to mozna take tim, ze ten, kdo pouziva SeaMonkey, uz problematice trosku rozumi a tudiz ma Adblock a blokuje monitorovaci skripty. Jinak diky za ta cisla, konecne se v nejakem clanku (aspon v diskuzi) objevila.

Jakuje

Jak je vidět, podíl prohlížečů je mezi "odbornou veřejností" zde "trochu" jiný, než říkají grafy. A to také něco znamená!

joejoe

na konci roku, pripadne na zacatku roku by se sluselo ukazat data za cely rok. Pro zajimavost jsem si vyrobil graf prohlizecu na mojem serveru, pouzite data jsou z google analytics (navstevniku cca 415 000 za cely rok).

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.