Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Juho Vepsäläinen: Jak se prosekat džunglí JavaScriptu

Juho Vepsäläinen: Jak se prosekat džunglí JavaScriptu

Články PR Články

„Představte si, že se ocitnete uprostřed džungle. Co byste chtěli mít s sebou? Mačetu, samozřejmě. V JavaScriptu je lehké se ztratit a mým cílem je poskytnout nástroje, které vám pomohou se touhle džunglí prosekat. Kniha SurviveJS – Webpack and React byla prvním krokem za touhle vizí,“ popisuje Juho Vepsäläinen, zakladatel SurviveJS.

Juho se podpoře vývojářské komunity věnuje dlouhodobě – od začátku tohoto tisíciletí působí na open source scéně a před dvěma lety založil firmu SurviveJS, ze které se stala uznávaná vývojářská kapacita.

Aby bylo jednodušší vyznat se v džungli kódů, založil technologii Webpack vytvářející JavaScript balíčky z modulárního kódu pro použití v prohlížeči. Mezi jinými podporuje AMD, UMD a CommonJS, se static assets pracuje jako s moduly a „magicky“ dokáže rozdělit kód na jednotlivé části, takže optimalizuje čas načítání. Z Webpacku se tak postupně stal standard ve zjednodušování tvorby komplexních webových aplikací a využívají ho třeba ve WordPressu a Instagramu.

Mimo to se Juho věnuje i psaní. Důkazem je kniha SurviveJS – Webpack and React, která je vysoce ceněna pro svůj přínos vývojářské komunitě „Programuji již více než dekádu a s web developmentem jsem začal ještě když neexistoval ani jQuery. Posledních pár let se zaměřuji na svůj malý byznys a knihy jsou jeho důležitou součástí,“ říká Juho.

Že se mu to daří, dokazuje i fakt, že za tuto práci získal ocenění zaměřující se na nové a smysluplné digitální služby Blue Arrow Awards 2017 v kategorii Finnish Code Ambassador. „Svoje území jsem našel koncem roku 2014, když jsem komentoval na blogovém příspěvku Christiana Alfoniho ohledně webpacku. Od té doby se mnoho změnilo a bezpochyby se ještě změní. Následující roky pak byly obdobím osobního růstu a jsem rád, že tyhle snahy nebyly bez povšimnutí,“ uvedl k získání ocenění.

„Pořád existují další výzvy, ale uznání jako tohle ti ukazuje, že zřejmě si na správné cestě. Doufám, že se mi ve snaze podaří nadále růst a žít pro můj nový titul jako code ambassador. Může to být moje šance, jak umístit Finsko na mapu,“ dodává.

Jak tedy tyto výzvy přijmout a překonat je? A jak vybudovat vlastní byznys v technickém oboru úplně od nuly a přejít z pozice dodavatele na pozici majitele? Juhovi se to s firmou SurviveJS prý podařilo tak trochu mimoděk, každopádně jeho stopa ve vývojářské komunitě je zřetelná. O úspěších i nezdarech přijde Juho promluvit na WebExpo, které se bude konat ve druhé polovině září v pražské Lucerně.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.