Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » MIX09 aneb jak vypadá příští web od Microsoftu

MIX09 aneb jak vypadá příští web od Microsoftu

Články Různé

Jak vypadá nadílka technologií, které nedávno představil Microsoft na konferenci MIX? Co přináší nový Silverlight? Jak je to s podporou standardů v Internet Exploreru 8? O těchto a dalších novinkách jako je ASP.NET MVC 1.0, Expression Blend 3 nebo Expression Web SuperPreview je tento článek.

Na březnové konferenci MIX09 v Las Vegas představil Microsoft některé své nové produkty. Konferenci MIX pořádá Microsoft od roku 2006 a zaměřuje se v ní na webové technologie ze své dílny.

K zamyšlení stojí již podtitulek konference „The Next Web Now“. Vývojáři i odborníci se mezi sebou přou, co ještě je a co již není web. Jsou Flash a Silverlight stále ještě webem, nebo se jedná o „cizí“ technologie, jen shodou okolností používané na webu? Nechme odborníky, ať si diskutují, a podívejme se, co tvrdí Microsoft. Ten totiž nejenže považuje Silverlight za součást webu, ale dokonce ho považuje za web příští generace. The Next Web Now. Vzpomeňte na tento fakt, kdykoliv bude Microsoft používat termín „webové technologie“.

Silverlight 3 beta

Hlavním tématem bylo uvedení první beta verze třetí generace Silverlightu, kterému byl také věnován největší prostor z celé konference. Je vidět, že Microsoft v Silverlightu vidí velkou příležitost.

Silverlight 3 obsahuje řadu nových komponent pro tvorbu grafického rozhraní aplikací, umí přehrávat videa v high definition formátu (H.264), využívat akcelerace grafických karet. Podpoře médií byla zřejmě věnována velká pozornost, Silverlight zvládne i během přehrávání upravovat video streamy, aplikovat na ně filtry apod.

Silverlight na MIXu

Aplikace v Silverlightu 3 se dokáže vypořádat i s některými kritizovanými nedostatky týkajícími se „newebového“ ovládání, např. s podporou tlačítka back v prohlížeči a tzv. deep linkingem (URL vedoucí na konkrétní místo/dialog uvnitř aplikace); k obojímu se používá část URL za znakem „#“ běžně přezdívaná „kotva“.

Novinkou je možnost nainstalovat aplikaci lokálně a pouštět ji přímo z desktopu. Další zajímavostí je možnost komunikace mezi několika silverlightími aplikacemi běžícími na jednom stroji. A to bez ohledu na prohlížeč, ve kterém běží. Pokud máte aplikaci otevřenou v jednom prohlížeči a její druhou instanci v druhém prohlížeči, jsou schopné pomocí zpráv spolu komunikovat. Toho využil i Joe Stegman, když během své přednášky spolu nechal hrát prohlížeč Firefox s prohlížečem Google Chrome šachy.

Šachy mezi prohlížeči Google Chrome a Mozilla Firefox

Pro zájemce jsme připravili článek Představení Silverlightu 3 beta 1 obsahující detailní přehled všech novinek. Zajímavé je, že i přes větší počet funkcí je instalace menší (o 40kB) než u Silverlightu 2.

Kdo jsou konkurenti Silverlightu? V tuto chvíli určitě dva. Tím prvním je Flash, který má nekompromisní dominanci na trhu. Druhým, na první pohled méně vážným, konkurentem Silverlightu jsou webové technologie jako takové, které (zejména v rámci přicházejícího HTML5) přináší zajímavé novinky (ať již canvas, podporu médií nebo lokální úložiště), při jejichž rozšíření by Flash ani Silverlight v některých případech nebyly vůbec potřeba.

Na novinkách Silverlightu 3 je vidět, že se snaží s oběma konkurenty vyrovnat, ať již v podpoře médií (ve které je na webu stále králem Flash) nebo ve využití možností webového prohlížeče (které klasické webové aplikace již dávno mají). Silverlight je zatím stále v závěsu. Není divu, jde o mladý produkt. Zatímco Flash je na webu již třináctým rokem, Silverlight se objevil teprve před dvěma lety a o své místo jak na počítačích uživatelů, tak mezi technologiemi vývojářů bude muset ještě hodně bojovat.

Novinky na MIXu

ASP.NET MVC 1.0

ASP.NET MVC je zajímavou variantou k ASP.NET Web Forms, což byl dosud jediný oficiální framework pro ASP.NET. Vývojáři se mezi sebou přou, který z přístupů je lepší. Přístup Web Forms je podobný vývoji desktopových aplikací (a vývojáři desktopových aplikací jej budou mít zřejmě raději), ASP.NET MVC se více blíží přístupu, který dnes najdeme v řadě webových frameworků (např. Ruby on Rails). Na MIXu bylo oznámeno vydání první stabilní verze ASP.NET MVC jako open source (pod Microsoft Public License). Více o vydání píše Scott Guthrie (vice prezident pro vývoj v Microsoftu).

Internet Explorer 8

Webdesignery dlouho očekávané vydání prohlížeče s největším podílem na trhu se neslo ve stínu ostatních technologií. Je vidět, že IE v žádném případě není vlajkovou lodí Microsoftu. Tou je spíše Silverlight a další zde zmíněné technologie. Naši webdesigneři a čtenáři to pravděpodobně budou vnímat přesně naopak (počet zájemců o Silverlight bude jen zlomkem počtu zájemců o IE8).

Vydání předchozí sedmé verze Internet Exploreru se nesetkalo s velký úspěchem a propad IE na trhu prohlížečů výrazně nezastavilo. Hlavní příčinou byl podle všeho nedostatek času, který vývojáři na vytvoření IE7 dostali. Sedmá verze IE tak byla spíše rychle zazáplatovaným IE6, což webdesignery nemohlo příliš nadchnout.

Představení IE8 na MIXu

Při vývoji IE8 vývojáři ztracený čas snad konečně dohnali. A jedná se – od přerušení vývoje Internet Exploreru po verzi IE6 – o první vydání Internet Exploreru, se kterým může být Microsoft i vývojáři IE spokojeni. Při srovnání s dalšími prohlížeči je IE sice stále ještě pozadu, ale je nutné podotknout, že se mu jejich náskok daří snižovat. Při zachování této rychlosti by vydání IE9 mohlo být přibližně na stejné úrovni nebo už jen nepatrně pozadu za ostatními prohlížeči.

IE8 se dočkal nového renderovacího jádra (původní jádro si s sebou rovněž nese – používá se v kompatibilních módech), což mu umožnilo nejen větší pokrok v podpoře standardů, ale čisté nové jádro se jistě vyplatí i při vývoji dalších verzí IE a soutěžení s konkurencí. Byla to jistě dobrá investice do budoucna.

Představení IE8 na MIXu

Má IE8 nejlepší podporu CSS2.1 mezi prohlížeči?

IE8 se nechlubí pouze lepší podporou standardů, ale Microsoft tvrdí, že IE8 má nejlepší podporu kaskádových stylů úrovně 2.1 mezi všemi stávajícími prohlížeči. Microsoft připravil 7201 testů, které testují podporu CSS2.1 v proh­lížečích, a které zveřejnil a nabídl W3C do jejich oficiální testovací sady (počet stávajících testů činil necelou tisícovku, tímto dárkem by se tedy počet zněkolikanásobil).

Pro mladší webdesignery je představa, že by měl IE nejlepší podporu kaskádových stylů (libovolné úrovně) možná nepředstavitelná, ale ti starší pamatují, že to byl právě Internet Explorer, kdo měl jako první rozumnou podporu kaskádových stylů (vývojáři Netscape byli ke kaskádovým stylům zpočátku velmi skeptičtí), ostatně CSS Gallery z 90. let s příklady pro Internet Explorer 3 stále ještě existuje.

Vrátil se tedy IE mezi přední prohlížeče s podporou kaskádových stylů? Na to není jednoznačná odpověď. I pokud bychom pominuli CSS3, v jejich podpoře (byť často zatím nedokončených specifikací) ostatní prohlížeče vedou, je tu Daniel Glazman, tohoto času předseda pracovní skupiny pro kaskádové styly u W3C, který upozorňuje, že testy dodané Microsoftem zatím nejsou oficiální, bude napřed zapotřebí jejich revize, která při tak velkém počtu testů jistě nepotrvá krátce.

Z pohledu webdesignerů je to ovšem jedno. Pro ně není ani tak důležité, zda je IE8 prohlížečem s nejlepší podporou CSS2.1 (možná je, možná není), jako to, že IE8 je konečně prohlížeč s velmi dobrou podporou kaskádových stylů (což po všech těch testech nepochybně je). A ačkoliv jisté neshody mezi IE, standardy a dalšími prohlížeči rozhodně i nadále panují (např. podpora AJAXu napříč doménami, která je v IE8 implementovaná odlišně oproti připravovanému standardu, jenž následují další prohlížeče), zdá se, že Microsoft i vývojáři IE „dostali rozum“ a jsou po letech vstřícní k dohodě a podpora standardů a fungování webu napříč prohlížeči jim v žádném případě není cizí.

Pro zájemce jsme také připravili rozhovory s Amy Barzdukas a Petem LePage z Microsoftu týkající se právě Internet Exploreru 8.

Další technologie a videa

Mezi další představené novinky patří Web Platform Installer, IIS Media Services a .NET RIA Services.

Představena byla i preview verze Expression Blendu 3, která již umožňuje vytvářet aplikace pro Silverlight 3, mezi dalšími novinkami najdeme např. import z formátů Adobe Illustrator nebo Adobe Photoshop, nové efekty a lepší podporu animací. Jedná se o komerční produkt, k dispozici je zkušební verze.

Webdesignery určitě zaujme nový nástroj Expression Web SuperPreview, který usnadňuje ladění webu ve více prohlížečích. Kromě běžného zobrazení „vedle sebe“ podporuje i zobrazení přes sebe, ve kterém vidíte stránky vyrenderované ve dvou prohlížečích zobrazeny přes sebe a snáz tak odhalíte případné posuny jednotlivých objektů stránky na úrovni několika pixelů. Jedná se o komerční produkt, k dispozici je zkušební verze.

Na MIXu byly představeny i další technologie, které do zaměření Zdrojáku přímo nepatří (např. WPF4). Zájemci si můžou pustit videozáznamy všech přednášek konference, případně si je stáhnout včetně slidů. Pokud byste chtěli shlédnout základní přehled představených technologií, pak se podívejte na první a druhou keynote, které obsahují to základní.

Na závěr bychom rádi poděkovali české pobočce Microsoftu, která účast Zdrojáku na MIXu sponzorovala, a umožnila tak naší redakci vidět představení výše uvedených technologií z prvních řad.

Autorem fotografií z článku je Denis KortunovTurbomilk.

Bude takto vypadat budoucnost webu?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
9 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alblaho

Microsoft má občas dost zcestné představy. Kdysi si budoucnost Internetu představoval jako "síť propojující windows". Což mě jako Linuxáka dost irituje :-). Naštěstí se tak nestalo a toho idiotského rozhodnutí přestat vyvíjet IE6 teď asi dost litují.

O Sileverlightu nemám jasné mínění. I když existuje slušná otevřená implementace Moonlight (z tohoto pohledu je to tedy lepší než Flash), stejně mě to důvěrou nenaplňuje. Líbí se mi spíš přístup Google (html+js) je to takové otevřené a průhledné, ale zároveň musím přiznat, že ajax má své limity a že je to víceméně hack. Třeba se to zlepší s html5 atd.

dc

nemozem si pomoct ale cim dalej tym mam viac pocit ze je to len horsie.
Silverlight je sice pouzitelny ale je to taky zlepenec, a celkovo to viac vyzera ako nejaka vm do prehliadaca.A aktualny trend tlacenia web app kde sa da je zhovadilost sama o sebe.Napisat desktopovu aplikaciu pomocou webu, tzn natlacit web na desktop cez air/google gears/silverlight a podobne veci je uchylne.

dc

preco ? niesom zrovna nejaky zastanca dnesnej skor modnej vlny energetickej uspornosti.Trosku mi to pripada ako ked zeleny vykrikuju prec s jadrovymi elektrarnami a ked sa ich spytate odkial budete brat elektrinu tak odpovedia zo zasuvky ale to som trochu odbocil.Neni to esteticke ale celkom prakticke, prave mrhanie prostriedkami je pekna ukazka.Na mnoho veci by v pohode stacil aj ovela nizsi vykon nez je dnes pouzivany/vyzadovany.Preco sa radsej nevyvyja kvalitnejsi RAD nastroj ako nascriptovat web aplikaciu a potom ju nejak zaobalit abi bezala na desktope? Na vyvoj klasickeho desktopu vam staci c/c++ (nevravim ze je to ideal a najlepsie ale da sa,samozrejme aj ine jazyky existuju) ale na web app je to maglajz vsetkeho mozneho html+js+css popripade flash/mxml a nejaka serverside technologia.Dalej vnasanie chyb, sprava takehoto systemu/aplikacie a dalsie veci by sa este nasli.Uz ani ten rapid development neni az tak rapid a rich internet application tiez bobtnaju.A preco sa nepozrieme pravde do oci, multiplatformovost – naprogramujem na jednom systeme bezi to vsade, je tiez iba sen.Akonahle chcete od webu nieco viac uz je to ohybanie lebo web prehliadace a podobne.

A akym smerom? Hmm mozno jasnejsie oddelit povodnu myslienku webu ze je to hypertext (kniznica) od novsieho pohladu ze web je aplikacne prostredie, a pre toto aplikacne prostredie postavit novy protokol ked uz.Binarny format dat-prenosu,statefull protokol,browser by obsahoval najku standardnu jasne definovanu VM tym padom by bola aj nejaka interportablilta.Je jasne ze ale toto je fikcia.

MD

> Na vyvoj klasickeho desktopu vam staci c/c++

Ja myslim ze webove aplikace se lisi predevsim ve zpusobu popisu GUI. Berou si inspiraci z popisu HTML stranek, tzn. nejaka forma XML + script na funkce. Plus pripadne styly. Proc nevyuzit tehle myslenky i pro desktop aplikace? Stejne tak funguje prece i samotny Firefox. Nebo vidite rozdil mezi webovou aplikaci a desktopovou jeste v necem jinem?

Štěpán Bechynský

To, co popisujete, využívá .NET Framework 3.0 a Windows Presentation Foundation. Popis GUI je pomocí XAML (ovládací prvky, 2D a 3D grafika, animace, datové vazby, styly, šablony) a aplikační logika může být naprogramována pomocí libovolného jazyka, který podporuje .NET (C#, Visual Basic, PHP, IronRuby, IronPython, F# …).

Anonymní

presne, klasicka web aplikacia je vecsinou zlepenec.Mimochodom som spominal web aplikacie a web aplikacie ktore sa tlacia na desktop.Tie druhe to je uplna zhovadilost.Nevravim nevyuzit namiesto klasickych .rc povedzme xaml (v podstate to robi wpf) ale pouzit na desktop aplikaciu flash alebo silverlight?
Co sa tyka web aplikaci na webe tak tam to uz lepsie nebude.Stale to bude zlepenec a bude to boj medzi standardami vs. featury ktore implamentuje ten ktory tvorca (js,css).
Mimochodom firefox tiez moc neovplyva vykonom.
Dnes su celkom popularne netbooky ktore bezia na atome.Celkom dobry test vykonnosti
klientskej aplikacie je spustit ju na atome a clovek hned vidi ako na tom je (nevravim ze je to univerzalny pristup)
Je fajn ze .NET umoznuje pouzit lubovolny jazyk, na druhej strane pri vecsom projekte je to cesta do pekla ked si kazdy programator zvoli v com bude pisat, vsak kompatibilita je zarucena.A tazsie sa donucuje dodrziavat stabnu kulturu ked je tu ta moznost.
Mozno som pisal trochu moc kriticky, ale nedavno tu bol clanok aky je fajnovy vyvoj web technologii.Osobne mam pocit ze o moc to neni lepsie.Su vecsie moznosti ale zaroven sa aj vsetko prehnane skomplikovalo,zvysili sa naroky pritom samotna uzita hotnota az tak moc nestupla.

flash nebrat

vzpomínám si jak jsem měl tu čest pracovat s obslužným programem (na skenování) pro lowend scanner dělaný v directoru (což byl takový desktopový flash) a bylo to utrpení, úspěšná instalace driverů a programu záležela snad i na postavením planet, změna nastavení IE dokázala úžasně domršit dialogy programu pro scan, nic se pořádně nedalo nastavit, program si nepamatoval nastavení, člověk musel dlouho hledat, kam vůbec program naskenovaný dokument uložil, prostě hrůza a představa, že bych měl pro každý web hledat na pc extra exe soubor mně vůbec neláká

pas

Vzpomínám si, jak jsem na Windows 3.0 chtěl rozchodit internet a nakonec jsem to vzdal. Windows už nikdy nebrat.
No tak asi takovou vypovídací schopnost mají vaše vzpomínky pamětníka.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.