Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Na konferenci Devel.cz vystoupí ti nejlepší, které jsme dokázali přemluvit

Na konferenci Devel.cz vystoupí ti nejlepší, které jsme dokázali přemluvit

Články Rozhovory, Různé

Kdo bude přednášet na konferenci Devel.cz? Proč ji Michal Illich začal pořádat? Je v ČR vůbec ještě místo pro další vývojářské konference? A jak to dopadlo s přihlašováním na Devel.cz? Na to zkusíme odpovědět v dnešním článku.

Mezi vývojářské akce letošního léta se zařadí i letní konference Devel.cz, kterou pořádá náš partnerský server. Proběhne 12.7. v NTK Praha, přednášet budou Jakub Vrána, Lex Vjatkin, Jan Král, Daniel Steigerwald, Dušan Janovský, Jiří Knesl a David Grudl. Součástí bude také startupový blok.

Zlevněné registrace (dole na http://devel.cz/konference) jsme prodloužili do tohoto pátku. Hlavního organizátora konference Michala Illicha jsme se zeptali na pár otázek.

Proč pořádá Devel.cz vývojářskou konferenci?

Jsem původem vývojář, tak mi záleží na tom, abychom českou vývojářskou komunitu podporovali. Poslední rok pořádáme soukromé workshopy pro 20–30 lidí na různá vývojářská i adminská témata a poslední workshop už přerostl kapacitu našich kanceláří, tak to chceme posunout do vyšší úrovně. Zároveň jsme chtěli pozvat inspirativní lidi z oboru, o kterých víme, že dělají zajímavé a inovativní věci.

Je v ČR vůbec ještě místo pro další vývojářské konference?

To uvidíme :) Velká konference o webu je tu jediná (ostatně WebExpo jako Zdroják podporujeme), pak existují firemní akce, existují specializované konference kolem mobilního vývoje, existují nadšenecké akce po hospodách, atd. Vyloženě specializovaná konference pro webové vývojáře tady myslím není, ale uvidíme, jestli ji dostatečně nenahrazují ty výše zmíněné akce.

Není zrovna obvyklé pořádat konferenci v létě. Počítáš, že přijde dost lidí?

Termín vznikl jednoduše – Jakub Vrána je tu od 2. do 13. července, první týden v červenci jsou nějaké svátky, tak nám nezbylo moc možností. Prázdniny jsou výhoda i nevýhoda zároveň: ano, někdo je na dovolené. Na druhou stranu, často jsou i klienti vývojářů nebo jejich manažeři na dovolené a vývojáři mají víc času. Malou výhodou je i menší obsazenost konferenčních sálů.

Čím se Devel.cz konference liší od “těch ostatních”?

Chceme ji udělat intenzivní a dostupnou. Intenzivní znamená, že v jediný den vystoupí ti nejlepší, které jsme dokázali přemluvit. Dostupná znamená, že nebude stát necelých 6 tisíc jako WebExpo, ale pouze přibližně tisícovku.

Co bude dál? Plánuješ pořádat Devel.cz konferenci častěji a vytvořit nějakou tradici?

Je těžké úspěch vyhodnocovat ještě před začátkem. Obecně bych rád dělal konferenci každý rok, ale pokud o ni bude malý zájem, tak se vnucovat nebudu :)

Součástí bude Startup blok, jak ten zapadá to téhle konference?

Každý lepší vývojář má vždy otevřenou možnost postavit si vlastní startup. Dokonce na pohovorech vídám často, že vývojář má kromě zaměstnání ještě nějaký vlastní projekt. Chtěl bych vývojářům trochu víc tenhle svět přiblížit v sérii rychlých prezentací (přibližně 12 vystupujících, každý s průměrně 7 minutami). Z jednotlivých týmů přijdou obvykle jejich techničtí spoluzakladatelé, tedy nepůjde o “prodejní” prezentace, ale o představení problémů a technologií.

Před časem tu byla velká diskuse nad tím, že pro přístup na Devel.cz je třeba přihlášení (byť přes více možností: Twitter, Google, Linkedin). Od té doby uplynulo pár měsíců. Jak to vidíš zpětně, považuješ to za dobrý krok?

Je to super. Když srovnám kvalitu diskuzí za touhle “bránou”, tak je viditelně lepší než na fórech či diskuzích pod články, kde registrace není. Zároveň nám to umožní poskytovat další služby jako personalizovanou zeď příspěvků pro každého přihlášeného uživatele (to uvedeme přibližně za měsíc).

Program konference, registraci a další údaje najdete na stránce http://devel.cz/konference

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RDa

.. k cemu takova konference, kde se plati za vystoupeni zvanilu :(

Z vyvojaru se stavaji frikulini… facebook? frameworky? fulltext na seznamu? opravdu ma seznam fulltext??? tito lide ziji v skutecne virtualnim svete :)

Jarda

Tak úplně nechápu tenhle příspěvek.

Jasně že na konferenci mluví žvanilové, kdo jiný? Když je to konference, tak se tam mluví, co jiného by se tam mělo dělat?

K té druhé části vašeho příspěvku: Proč ne facebook? Zkušenosti s vývojem ve facebooku mě určitě zajímají. Je to největší sociální síť na světě, obrovský nápor uživatelů a to na PHP? No já si rád poslechnu každý detail o který se budou ochotni podělit. Fulltext v seznamu? co je na něm špatného? ať ho používám nebo ne, tak mě určitě zajímá jak to funguje. Zase je to v česku jednička ve vyhledávání, proč bych měl být frikulýn, když chci vědět jak to seznam dělá?

Jinak k té konferenci. Já jsem rád, že tu pro webové vývojáře něco je. Všechono se to točí kolem UI a UX a startapů a pro vývojáře tu nic nebylo. Doufám, že se tahle konference udrží a neskončí po prvním ročníku.

jarin

Spíš to vidím tak, že je tady nové fórum pro vývojáře. Lidi se musí registrovat, takže se to nerozběhlo jak lidi očekávali. A ta konference je jedna z možností jak to fórum propagovat.

tdvorak

Ta registrace je přesně to, co mě od fóra odrazuje. Ne, že bych byl nějakej introvert a soukromí hájil nade vše, ale nemám důvod párovat si registraci na fóru, kam se chci jen podívat se svým linkedinem či twitterem.

Ladislav Thon

Já to udělal. Vlezl jsem tam asi čtyřikrát nebo pětkrát, pak už ne.

Jaroslav Martinec

Asi tak. Neumělá kopie StackOverflow, s kupou miniaturních nic neříkajících ikonek a tupou komunitou. Navíc je to celé nepřehledné a jak udělat některé úkony jsem doteď nepochopil – například tak triviální věc, jako nalézt zpětně svoje příspěvky.

Konferenci spíš vidím jako jednoduchou cestu, jak vydělat rychlé peníze a pohladit ego elity českého písečku.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.