Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Novinky na Zdrojáku a představení Devel.cz

Novinky na Zdrojáku a představení Devel.cz

Nedávno jsme oznámili, že Zdroják projde jistými změnami, několik prvních už proběhlo, další čekají. Pojďme se na ně podívat. Představíme také projekt Devel.cz.

K čemu došlo od nedávného oznámení blížící se změn na Zdrojáku? V první řadě Zdroják změnil vydavatele: od dubna Zdroják oficiálně vydává Devel.cz Lab s.r.o. vlastněná Michalem Illichem. Internet Info ale u Zdrojáku zůstává a i do budoucna půjde o společný projekt. V současné době se to projevuje například tím, že:

  • nadále prodává reklamu – pokud tedy chcete na Zdrojáku propagovat svůj projekt, umístit personální inzerci či zveřejnit označený PR článek, obraťte se prosím na obchodní oddělení Internet Infa
  • Zdroják poběží ještě následujících 3–6 měsíců na redakčním systému Internet Infa
  • vzájemně se propagujeme – zejména odkazujeme články i zprávičky mezi Root.cz a Zdroják.cz

www.zdrojak.cz

Asi tou první a nejviditelnější změnou, které jste si už určitě všimli, byl přesun Zdrojáku na samostatnou doménu www.zdrojak.cz. Původní doména zdrojak.root.cz na současnou přesměrovává, proto by všechny stávající odkazy měly fungovat i nadále. A to včetně RSS kanálů, pokud vaše RSS čtečka akceptuje přesměrování, nemělo by dojít k problému.

Tím také definitivně došlo k osamostatnění redakcí Roota a Zdrojáku. Root i Zdroják k sobě mají obsahem blízko, proto i nadále najdete na Zdrojáku odkazy na články Roota a naopak, ale už ne v tak velké míře, jak tomu bylo dřív.

Drobnými změnami prošla i titulka Zdrojáku, trochu jsme zjednodušili pravý sloupec, změnili vyhledávací pole, ale jedná se pouze o drobné změny, nějaký větší redesign určitě ještě přijde později.

Dnes oficiálně spouštíme Devel.cz!

Na titulce Zdrojáku můžete nahoře najít nový box zvaný Devel.cz. Obsahuje aktuální otázky a odpovědi ze serveru Devel.cz. Devel.cz je komunitní web českých vývojářů, zaměřený především na webový vývoj za použití open source technologií. Snaží se přinést základní principy známé ze  StackOverflow na český internet.

  • Vypadá trochu jako fórum, ale není to fórum. Problémem běžných diskuzích fór je, že některé diskuze mají mnoho stránek a je pak těžké v nich najít správnou odpověď. Oproti tomu na Devel.cz komunita o odpovědích hlasuje, a tak kvalitní obsah vyplave nahoru.
  • Devel.cz vyžaduje přihlášení. To pro někoho může být kontroverzní, ale z jiných českých serverů máme dojem, že anonymní diskuze nejsou tak kvalitní jako diskuze v komunitách, které přihlášení vyžadují. Přihlásit se můžete přes Twitter, LinkedIn či Google Account, po přihlášení si zvolíte přezdívku (nemusí to tedy být vaše občanské jméno). Jiné způsoby přihlášení (Facebook? Účet Internet Infa?) budeme řešit, pokud po nich bude dostatečná poptávka.
  • Další informace si můžete přečíst přímo na Devel.cz.

Dodejme, že fórum Zdrojáku funguje i nadále, integrace s Devel.cz na něm zatím nic nemění.

Sociální sítě

Snažíme se věnovat pozornost sociálním sítím, oživili jsme náš Twitter @zdrojak, který teď najdete i v pravém sloupci webu. Založili jsme stránku na Google+ a snažíme se nezanedbávat ani Facebook.

Být na všech sítích může být trochu schizofrenní, nechceme na každou z nich automaticky sypat stejný obsah, ale zas ne každý vývojář je na všech, proto se nechceme věnovat jen jediné a ostatní nechat ladem. Budeme s tím rozložením chvíli experimentovat a hledat nějakou optimální cestu.

(Ovšem Klout skóre nám zatím celkem stoupá, a ačkoliv stejně jak nikdo další nevíme, k čemu to vlastně je, máme z toho upřímnou radost.)

Co lze čekat nadále

I nadále budete na Zdrojáku nacházet obsah, na jaký jste zvyklí. Jak jsme zprvu oznámili, trochu posílíme část týkající se mobilních aplikací. Budeme rádi, pokud nám zachováte přízeň, a pokud čas od času přispějete nějakou zprávičkou nebo dokonce článkem, tak vás věčná sláva ve vývojářském nebi nemine.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
109 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
XXX

Chtelo by to moznost registrace. Takhle si musim zakladat ucet na google, abych se mohl prihlasit …

to je fuk

Je-li nutnost přihlášení zdůvodňována kvalitou neanonymních diskuzí, je věru velmi kontroverzní, že nepřihlášení nemohou příspěvky ani číst – zřejmě by to kvalitě diskuzí mohlo ublížit také.

Havri

Souhlas, ptal jsem se před chvílí na důvod už i přímo na develu.

Michal Illich

Díky, odpověděl jsem tam.

JD

Vdaka, ale bez prihlasenia si tu odpoved neprecitame.
Je naozaj nevyhnute aby som sa musel pre precitanie si odpovedi „registrovat“ a prihlasovat? Myslim ze dost vela ludi to odradi (aj potencialnych prispievatelov).

Michal Illich

Nevyhnutelné to není. Na tohle bohužel neexistuje správná odpověď, musí se to vyzkoušet.
Volně přístupných fór existuje v Čechách hodně. Úspěšných i neúspěšných. Zakládat padesáté třetí takové mi nepřijde smysluplné. Zkoušíme to tedy jinak.

Dnes Devel.cz funguje mimořádně dobře, tak jak jsme to udělali (desítky smysluplných odpovědí dobré kvality), uvidíme, jak to bude fungovat za týden či za měsíc.

sdfhl

Takze se mam registrovat, abych zjistil, ze to treba pro me neni vhodne forum (nebo co to vlastne je). Umoznuje system pro takove pripady smazani uctu?

Pro me tedy zatim ne …

to je fuk

Neříkám že jste blbci, jen vědomě přicházíte o návštěvníky mého typu – schválně jsem místo „záměrně“ napsal „vědomě“ (přestože to vydáváte za strategii), protože jinak bych vás za blbce označit musel – být obsah vašeho serveru dostupný pro čtení i bez registrace, nějakou dobu bych ho sledoval a registroval se až ve chvíli, kdy bych měl k nějakému vláknu co říci – a jistě by se časem něco našlo, u klávesnice seděl poprvé před 28 lety s občankou v kapse, na web se specializuji a nevýdělečná podpora opensource mi rozhodně není cizí. Pokud změníte názor a vlákna i s příspěvky zpřístupníte, snad se to někde dozvím – do té doby vás považuji za pouhé neseriózní výzkumníky.

to je fuk

s/výzkumníky/průz­kumníky trhu

blizz

za ten cas co si napisal tento prispevok si sa uz mohol 5x zaregistrovat. ja myslim ze registracia je dobry napad.

to je fuk

To není argument, za ten čas jsem si mohl uklidit na stole, ale tebe to mrzet nemusí. Nebudu se registrovat jen proto, abych zjistil, jestli má cenu sledovat další z řady programátorských fór v jazyce jedné pidizemičky.

vita Novak

No tak nebudeš, no… Stane se něco?

Michal Illich

To samozřejmě kvalitě diskuzí neublíží, jen to sníží motivaci se přihlásit.

Vzhledem k tomu, jak jednoduché přihlášení je (twitter, google či linkedin má už věřím každý), tak doufám, že nebude nikomu vadit natolik, aby to nevyzkoušel.

Miki

Vaše volba… nicméně za sebe musím říct „děkuji nechci“. Nehodlám si svůj účet propojovat s další službou u které ani nevím, jak vlastně vypadá. Na stackoverflow jsem se taky registroval až ve chvíli, kdy jsem chtěl přispět.

https://jirkav.mojeid.cz/#HcJGHkqlAZ

Toto je bohuzel prvni stranka, ktera po mne po prihlaseni pres Twitter chce dalsi udaje (email, plne jmeno). Dekuji, ne.

Vyzadovani emailu „pro pripad zapomenuteho hesla“ pri prihlaseni pres Twitter je usmevne. Pokud bych chtel zasilat novinky, (jako ze bych nechtel, mailu mam uz tak dost), mohl bych jiste zadat mail pozdeji.

Dotazu na jmeno a mesto je skoda. Co to urci? K cemu to na devel.cz muze diskutujici potrebovat? Sice mi nevadi uvadet plne jmeno (stejne je uvadim prakticky vsude), ale vadi mi jeho nucene vyzadovani pri prihlaseni pres „autorizovaneho poskytovatele“.

Celé jméno ani město nejsou povinné položky, klidně je přeskočte.

Asi bychom měli povinnost položek lépe označit. Teď je to označené hvězdičkou – myslel jsem, že tohle zkušení uživatelé znají, ale nejspíš je to nedostatečné označení.

Michal Illich

PS: Město z registračního formuláře vyhodíme úplně.

https://jirkav.mojeid.cz/#HcJGHkqlAZ

Diky za odpovedi, zkusil jsem se tedy prihlasit. Sice porad nechapu ten email, ale coz :)

Pokud si označíte nějakou otázku za „sledovanou“, budou vám na mail chodit jednou denně odpovědi. (periodu je samozřejmě možné změnit, stejně tak je to možné i vypnout)

*

Za normální bych považoval, kdyby se systém zeptal na mail až při požadavku na sledování vlákna. Nepamatuji se, kdy jsem naposled využil možnost zasílání aktualizací. Spíše preferuji sledování všech vláken přes RSS.

nmb123

Presne tak, svoji e-mailovou adresu nesdeluji jen tak nekomu (bohuzel neprijemne zkusenosti se spamem a to i od relativne „duveryhodnych“ subjektu). U toho RSS tusim problem – jestlize to neumoznuje anonymni pristup, bude zrejme porteba jmeno a heslo i pro RSS, takze si to clovek jen tak neprida do ctecky.

*

To samozřejmě kvalitě diskuzí neublíží, jen to sníží motivaci se přihlásit.

Moc nerozumím, proč je tak moc důležité, aby byl uživatel přihlášený i při čtení. Proč vadí, že by se jeho motivace k přihlášení snížila, kdyby mohl anonymně číst. Asi chápu, že se chcete odlišit, ale toto dle mého názoru není ta správná forma.

BTW: jak máte pořešený Google a ostatní indexovací roboty?

nmb123

To neni az tak tezke pochopit – prece proto, aby mohli sbirat osobni udaje a meli svoje „ovecky“ hezky pod kontrolou.

nmb123

K tomu BTW: U Googlu to jde myslim nejak udelat – provozovatel mu da zvlastni pristup a vyhledavac se pak autorizuje. Akorat z toho asi nebudou mit radost uzivatele – ve vysledcich hledani to bude vypadat, ze jsem nasel, tak kliknu a najednou zjistim, ze tam nemam pristup :-/

Petr

„(twitter, google či linkedin má už věřím každý)“

To je prave vas nejvetsi omyl. Tohle muzete zkouset u nejakych marketingovych diskusi, protoze lide z takovych oboru potrebuji byt stale „in“ a podlehat vselijakym modnim pitomostem. U technicky orientovanych lidi, kteri maji byt zrejme cilovou skupinou, je tenhle mylny predpoklad duvod se o vas projekt dale bohuzel nezajimat.

Krome stackoverflow vyuzivam diskusni fora Microsoftu (coby .NET vyvojar) a z ceskych zdroju napriklad diskuse na serveru builder.cz (i presto, ze je nedavno provozovatel temer zabil). Ani jedno nepotrebuje Facebook ci podobnou pitomost.

Michal Illich

Opravdu nemáte ani jedno? Google účet, Twitter či LinkedIn?

Petr

S jistou davkou sebezapreni mam sice ucet na LinkedIn, ale z principu mi vadi vytvareni komunit, vyzadujicich se registrovat u nejake (pro vlastni provoz) zcela zbytecne entity treti strany a souhlasit s jejich podminkami. Technicky prece neni problem vytvorit vlastni registraci, nenapojenou na nic dalsiho. Minimalne to tak je i jinde :-)

Zkratka stale souhlasim s tim, co pise Mozilla v About okne svych produktu. A tim se devel.cz bohuzel neridi.

Michal Illich

Tak my tam klidně vrátíme i možnost klasické registrace (jméno/heslo). Přišlo mi to větší opruz než dvakrát kliknout u nějaké služby, kterou už máte, ale proč ne…

A myslíte about:mozilla „Mamon stále spal. A tak znovuzrozené zvíře pokrylo zem a jeho počty
narostly v zástupy. V těch časech o něm hlásili a s mazaností lišek v ohni obětovali obilí. I vystavěli nový svět k obrazu svému, jak slíbili v posvátném
svitku, a hovořili o zvířeti se svými dětmi. Mamon se probral a hle, nebyl nic víc než jen následovník.“?

P2010

Ne, myslim to v okne, co se zobrazi z menu Help | About … :-)

Michal Illich

Díky, to mi dává větší smysl :)

5o

Ja napriklad nechapem ako tie odpovede najde google, ked to nie je volne. A to je myslim najvacsia prednost napr stackoverflow atd.

Ivan Novakov

Nutnost prihlaseni mi nevadi. Pres Google jsem se prihlasil a nastavil profil za par vterin.

Ale problem vidim hlavne v tom, ze informace nebude indexovana vyhledavaci a pritom je to presne takova informace, ktera by mela byt snadno vyhledatelna. V konecnem dusledku mozna prave otevrenost by prinesla kvalitnejsi diskusi jednoduse tim, ze se pres vyhledavace k serveru dostane vice lidi.

#

asi su divnej, ale zadnou z techo sluzeb nepouzivam a nemam tam ucet, takze diky, ale takovy „forum“ fakt nemam motivaci ani zkusit (kor kdyz nevidim anonymne ani obsah, wtf?)

Michal Illich

Můžu se zeptat, na jaké fórum přispíváte a jak často?

#

Prispivam zejmena na gentoo foru/irc, pripadne na forech danych oss aplikaci, ktere znam – a to dle nalady – nicmene ten dotaz mi pripada, jako byste se ptal, zdali se vubec budeme bavit dale :/ … no nic

Michal Illich

Na vysvětlenou: chtěl jsem vědět, o jakého uživatele přicházíme. A vzhledem k tomu, že vystupujete jako anonym, tak jsem se musel zeptat. Těch potenciálních otázek mohlo být víc, ale tahle mi přišla nejrelevantnější.

Victor White

Nenapada me jiny duvod proc vyzadovat prihlaseni vcetne mailu i pro cteni. StackOverflow to stejne nemuze konkurovat, uz jenom proto ze to je cesky … diky take nechci byt na necim seznamu a uz vubec nehci prispivat do uzavreneho systemu.

Uprimne, jsem docela zhnusen, ale treba se najde nejaky trouba ktery bude nekomu budovat uzavrenou knowledge base a jeste se necha vlozit do neci databaze.

nmb123

+1 naprosto souhlasim.

BTW: nevite nekdo o nejakem Q&A webu, kde by byl obsah (otazky a odpovedi) pod creative commons licenci?

Michal Illich

O českém nevím.
Je docela dobře možné, že bude Devel.cz první ;)

nmb123

V tom pripade nebude nic branit vytvoreni sluzby, ktera bude online zrcadlit dotazy a odpovedi tak, aby byly pristupne i neregistrovanym, ne? :-)

Michal Illich

V takovém případě ne. Jen pochybuju, že by pro někoho taková zrcadlící služba byla přínosná a nešel by radši ke zdroji. Vy třeba chodíte na zrcadla Wikipedie? (existuje jich několik tisíc)

nmb123

Nechodim. Wikipedie totiz nevyzaduje registraci/prih­laseni pro cteni – a dokonce ani pro editaci. To je skandal, co?

Michal Illich

Není to žádný skandál. Je to naprosto legitimní strategie. Ostatně Wikipedia i Devel mají obdobný cíl v tom, že chtějí vytvářet kvalitní obsah. Akorát cesty k tomuhle cíli se nyní liší.

Kdyby i v následujících dnech vznikala na Devel.cz tak kvalitní diskuze jako dneska, tak je náš postup dobrý. Ale předvídat v tomhle budoucnost je opravdu hodně těžké.

rak

>> Ostatně Wikipedia i Devel mají obdobný cíl v tom, že chtějí vytvářet kvalitní obsah. Akorát cesty k tomuhle cíli se nyní liší.

Ale jen jeden z nich tento obsah bere jako zbozi, ktere je ochotne vymenit pouze za osobni udaje.

Wikipedie je o svobode informaci, devel.cz ocividne o jejich uzavirani a skryvani.

ral

Hlavně s novým RS nezrušte cookies s rozeznatelnými počty nových příspěvků bez přihlášení (má lupa, root…). To bych se fakt…

Doufám, že blekotání o záteži serveru na toto již za ta léta shnilo na kompostě…

nmb123

V clanku chybi docela podstatna novinka tykajici se pravidel pro komentare, tak ji doplnim zde (od toho ostatne komentare jsou, aby doplnovaly clanek).

Pokud nekdo necetl toto vlakno ve foru, tak doporucuji precist: Cenzura na Zdrojak.cz.

Se zmenou sefredaktora se ve vetsi mire vratila cenzura nazoru (ostatne delal to uz v dobe, kdy byl sefredaktorem pred nekolika lety). A ted se kvuli tomu zrejme budou menit i pravidla diskuse (zobrazuji se pri vkladani prispevku). Ale vezmu to poporade.

Pisete: „Zdroják je odborný magazín a jako takový předpokládá, že diskuse rozhodně nebude „volnou diskusí“.“

V pravidlech pro komentare je ale jasne napsane: „Přidáním čtenářského příspěvku do diskusí či fóra souhlasíte s tím, že budete dodržovat následující pravidla. Při jejich hrubém porušení se vystavujete riziku smazání příspěvku, jeho modifikaci, v krajním případě i zablokování přístupu do diskusí.“

A pravidla zakazuji veci jako vulgarity, urazky, rasismus, spam, affilacni odkazy, warez… To jsou veci, ktere je mozne mazat a je to zrejme i prospesne. Jinak je tu ale volna diskuse. Nikde se v pravidlech nepise, ze budete mazat komentare mimo tema, nedostatecne inteligentni nebo odborne komentare, nebo nazory, ktere se nelibi redakci. Navic se v pravidlech pise, ze mazat nebo banovat se bude az pri hrubem poruseni.

Nedrzite slovo a mazete i komentare, ktere pravidla neporusuji, natoz hrube. A neni to poprve.

Dale pisete: „To, čím argumentujete, jsou pravidla diskuse, která jsme ovšem nepsali, ale zdědili. Netvrdíme je, nevyvěsili jsme je, prostě jsme je při přebírání redakce zdědili.“

Opravdu velmi hloupe vykrucovani. Snad mi nechcete tvrdit, ze kdyz napriklad koupite firmu, budete se veritelum vymlouvat, ze jste ty dluhy „zdedili“ a at vas s nimi neotravuji. To asi ne, ze?

Dale pisete: „Ale chápeme to jako problém, který vyřešíme. Jakmile se při revizi textů Zdrojáku, která stále probíhá, dostaneme k pravidlům diskuse, zkusíme je formulovat tak, aby se předešlo zbytečným nejasnostem“

Tohle vam navrhoval jeden diskutujici uz tady: Co se děje se Zdrojak.root.cz? Tak konecne vam to doslo? To je dobre. Nicmene dokud tu „visi“ stara pravidla, ma se jet podle nich. Pokud se podle nich nechovate, tak jste bez pardonu lhari a podvodnici, kteri sidi ctenare – snazite se vytvorit iluzi svobodne diskuse, tim z lidi vymamit komentare (nad cimz ty lidi travi cas a pracuji pro vas zadarmo) a pak ty „nehodici se“ komentare smazete. Mozna vam to prijde jako vyhodny „obchodni model“, ale ja verim, ze ctenari toho vase podle chovani patricne oceni a nenechaji si **** na hlavu. Na internetu je spousta stranek – i na tom ceskem – takze neni az takovy duvod travit cas zrovna na tom vasem a vytvaret pro vas zadarmo obsah (casto jsou komentare hodnotnejsi nez clanek – a to se stava i pod dobrymi clanky, protoze se pod nimi rozvine zajimava diskuse).

Cele tohle pisu, abych pomohl ostatnim diskutujicim – meli by vedet, do ceho jdou a nikomu nepreji, aby travil svuj drahoceny cas psanim komentaru a ty byly nasledne mazany, protoze se redakci „nehodily do kramu“. Takoveho casu je skoda a da se travit lepe.

P.S. to s tim banem na foru se vam taky „povedlo“:

„Nastala chyba!
Lituji, Host, ale na tomto fóru máte zákaz!
spam
Váš zákaz dosud neskončil.“

P.P.S. tento komentar vkladam zaroven i na http://pastebin.com/TTAV9i7Z – pokud by byl smazan, prosim kohokoli, kdo bude mit tu moznost, aby ho obnovil – tento komentar totiz neporusuje (soucasna) pravidla diskuse a mel by tu byt (budouci pravidla mozna porusuje, ale ty zatim neplati a nikde ani neni jejich zneni).

P.P.P.S. Take bych na tomto miste chtel podekovat predchozimu sefredaktorovi Martinovi Malemu – prestoze mame na mnoho veci odlisny nazor, choval se korektne a takove problemy s nim, jakozto cenzorem, nebyly (alespon co se mych komentaru tyce).

nmb123

Jeste dulezita vec k patemu odstavci – v pravidlech se dale pise:

„Redakce ze zásady nezasahuje do čtenářských diskusí a zavazuje se, že nebude mazat ani modifikovat příspěvky, kromě případů, kdy tyto porušují některé z následujících pravidel.“

tzn. mazat lze pouze v taxativne vyjmenovanych pripadech, nikdy jindy.

rak

Hodne se mi nelibi ta propagace na homepage zdrojaku – hlavne tedy kvuli te nutnosti se registrovat.

Pusobi to na me, ze jsem do neceho (registrace) nasilne tlacen. Tento pocit se mi veskrze protivi a i samotny zdrojak u me hodne ztraci (do ceho me bude tlacit priste? Vsimnu si toho vubec?)

rak

Jeste k te „uspesnosti“, kterou na Twitteru i tady v diskusi Michal Illich nekolikrat zminoval – z tech otazek, co vidim na homepage, tak spis vidim snahu „rychle vymysleme nejakou otazku, idealne takovou, ke ktere ma skoro kazdy co rict“, a ne otazky ze skutecne praxe.

Samozrejme to ale chapu – jak jinak mluvit o zacinajicim projektu nez ze je velmi uspesny?

Dr. Kokeš

Hlavně ty otázky jsou, jak to říct slušně, takové diskusní. Formát Q&A pro ně není úplně vhodný a víc by se hodila klasická diskuse s vlákny. Není to totiž hledání řešení jednoho jediného problému, ale spíš „mudrování“ nad určitým tématem – a tam pak ztrácí i smysl ty odpovědi (lépe řečeno komentáře) nějak lineárně řadit a hodnotit. A často je z těch otázek vyloženě cítit snaha vyvolat flame (typicky: je lepší A nebo B?).

Na StackOwerflow bývají ty otázky daleko konkrétnější a zaměřené na řešení určitého problému – typicky: napsal jsem tenhle kus kódu a hlásí to chybu, co mám dělat? nebo: chci zkompilovat to a to a chybí XY, jak ho doinstaluji? nebo: jak nastavit softwyre ABC, aby dělal to a to? A tam pak dává smysl hlasování, protože je možné určit, jak moc daná odpověď řeší ten problém.

Michal Illich

1. Přijde mi krátkozraké pouze z otázky usuzovat na obsah diskuze. Když se podívám na konkrétní odpovědi, tak i u těch kritizovaných témat „A nebo B“ vidím docela kvalitní příspěvky s argumenty, popisem vlastní zkušenosti, atd. A myslím, že i u nich má hlasování smysl. Představte si, že přijdete na Devel.cz za rok a u nějakého tématu bude 250 příspěvků. Nebudete je chtít číst všechny, radši si přečtete nejdřív ty dobře hodnocené.

2. Máte pravdu, že tyhle otázky „A nebo B“ nejsou úplně nejvhodnější. Teď vidím takové na homepage Devel.cz dvě (z 15). Očekávám, že diskuze pod nimi se brzo vyčerpá.

3. Dnes vidím oproti včerejšku posun – otázky jsou mnohem konkrétnější.

Michal Illich

Klikat nemusíte.
Registrovat se také nemusíte :)
Násilím vás také nikam netlačíme.
Klidně buďte nadále „rak (neregistrovaný)“, volba je zcela na vás.

Pindal

Převzetí zdrojáku Michalem jsem kvitoval s dobrým pocitem, že se to posune někam k lepšímu. Ovšem nastavený trend (devel.cz uzavřený pro čtení, vyžadování emailu při registraci) nic dobrého nevěstí, škoda.

jiri.vrany

Fascinuje mě, kolik lidí se bojí podepsat pod svůj názor, ale zároveň dokáží vymyslet kilometr argumentů proč je to špatně se podepisovat a jak jim to ohrožuje soukromí.

Pindal

Podepsané pindy jsou jistě hodnotnější než argumenty. Aby tu pak nebyla taky tak kvalitní diskuze jako na novinky.cz, kde nucené ověření přineslo skutečně názory elity národa.

jiri.vrany

Novinky.cz nečtu, takže kvalitu diskuse nemohu posoudit. Ale asi to nebude nic moc, podle toho co píšete. Každopádně, když je člověk podepsaný – svým jménem, či všeobecně známou přezdívkou – má pro mě jeho názor v diskusi daleko větší váhu.

Proto taky celkem beru Michalovi argumenty pro registraci – je to člověk, který podle mě hodně dokázal. Vy jste pan Pindal, ale krom toho jste zatím žádné pořádné argumenty proti té registraci nepředložil. To že se Vám to nelíbí, není argument. Co konkrétně Vám vadí na registraci mailu do nějaké další databáze?

to je fuk

A nefascinuje vás třeba požadavek podepsat (identifikovat) se, pokud si chcete přečíst něco o vývoji webů?

Michal Illich

O vývoji webů můžete číst zde na Zdrojáku celý den.
Pokud chcete mít přístup k dalšímu (a imho kvalitnímu) obsahu, tak se přihlásíte (dokonce ani nemusíte použít své občanské jméno). Pokud vám to přijde fascinující, tak jste musel být poslední roky nejspíš fascinován Facebookem, Quorou, Google+, LinkedInem a dalšími. Závidím vám, že vám fascinace vydrží tak dlouho :)

to je fuk

Závidět bych prosil jiné věci. Mohl byste mi vysvětlit, co sledujete nutností registrace i pro čtení témat a komentářů? Kvalitu obsahu jistě ne, tu nemohou čtenáři nijak ovlivnit.

Michal Illich

Je to jednoduché. Pro funkční diskuzi je potřeba člověk, který… ehm… diskutuje. A ještě lépe nejenom to: hlasuje, navazuje kontakty, sleduje témata a nechává si o nich posílat notifikace, atd.
Pro všechny tyhle věci, které jsem právě vyjmenoval, chceme aby uživatel byl přihlášený – u diskuzí kvůli jejich vyšší kvalitě, u hlasování kvůli jednoduššímu zabezpečení, u kontaktů abychom ten graf propojení měli jak vytvořit, u notifikací abychom věděli, kam je poslat.

A teď se dostávám k vaší otázce: my někde musíme vytyčit tu hranici, co může dělat nepřihlášený a co přihlášený uživatel. A nasnadě jsou dvě možnosti: říznout to mezi read/write aktivitami (jak byste zřejmě preferoval vy) nebo to říznout tak, jak jsme to udělali my. Jenže ta registrace je vždycky opruz! Tedy se snažíme ji posunout do bodu, kdy za registraci okamžitě něco dostanete – konkrétně přístup k odpovědím. Kdybychom tu registraci posunuli až před první přispívání, tak tím imho zařadíme dva mentální bloky hned za sebe. A tím třeba odradili stejné či větší množství uživatelů.

Snad jsem to aspoň trochu srozumitelně vysvětlil. Nemám ambice přesvědčit vás osobně, abyste se do Devel.cz podíval, jen chci popsat, že je to mnohem složitější otázka než jak ji vidí hodně anonymů v téhle diskuzi.

to je fuk

Děkuji vám a přeji hodně úspěchů.

XXX

Nemuzete srovnavat Facebook a Google+ s timto projektem, trochu se vam lisi cilovka. A zrovna tato cilovka nema povinne registrace (obzvlaste pak na cteni) a kompromitaci soukromi moc rada.

Da se to asi srovnavat s Quorou, ale ta si to zase diky vetsimu jazykovemu zaberu muze dovolit. (teda asi jsou srovnatelne, nejsem registrovany ani na Quore, jen tak nejak hadam, ze se jedna o neco na zpusob StackOverflow)

Michal Illich

Imho zrovna Google+ má zatím cílovku dost obdobnou – první tam šli lidé kolem IT.

Quora má samozřejmě větší záběr daný tím jazykovým záběrem, o tom není sporu. Nechceme jí taky konkurovat. Chceme udělat kvalitní Q&A pro české vývojáře. Nic víc, nic míň.

PMD

Z diskuze je zjevné, že autorům Devel.cz jde o primárně registrace, nikoliv o službu komunitě. Jak jinak si lze vysvětlit výrok, že povolit čtení odpovědí by znamenalo snížení motivace k registraci. WTF?

to je fuk

Já to beru tak, že každý takový projekt musí někudy mířit k zisku – a jsem samozřejmě smířen s tím, že každý si se svým projektem může dělat co chce. Mrzí mě, že to do budoucna nemohu chápat jinak, než že se zatáhlo (a brzy jistě začne i stmívat) nad zdrojákem, jasné oddělení této kategorie obsahu od roota jsem vnímal jako dobrý krok. Nu což, olupte (+ emotikon mávnutí rukou).

Michal Illich

Ne, jde nám primárně o kvalitní diskuzi. Registrace je prostředek, nikoliv cíl.

PMD

Lžete si do kapsy. Registrace může být prostředkem ke zkvalitnění diskuze, ale anonymní čtení diskuze nijak diskuzi neovlivňuje.

Michal Illich

Což také nikde netvrdím.

PMD

Musím se omluvit za prudkost svých komentářů, ale mě to hrozně štve. Vadí mi, že tu vzniká zajímavá a potencionálně přínosná věc, ale já zůstanu stát přede dveřmi a chtěl bych jen vědět proč. Píšete tu věty, které vytvářejí dojem, že nutnost registrace pro pouhé prohlížení (a tím extrémní uzavřenost celého projektu) je pro vás stěžejní věc z hlediska budování kvalitního obsahu. Já ale nerozumím tomu, jak anonymní prohlížení poškodí obsah – zdá se mi, že jsem klamán a jde tu vlastně jen o sběr údajů. Nebo si skutečně myslíte, že se kolemjdoucí zaregistruje jen aby mohl nahlédnout a pak hned začne vytvářet kvalitní obsah? Ta logika mi prostě nedochází.

Michal Illich

Zůstáváte za dveřmi, protože jste se tam rozhodl zůstat.

Pro vstup nevyžadujeme vyplňovat žádné dlouhé registrační formuláře. Offtopic příklad: na založení Gmailu má formulář 15 položek včetně mobilního telefonu a lidé kvůli tomu zdá se neprotestují. U nás jsou to dvě kliknutí na propojení sociálního profilu (samozřejmě pouze minimální nutná práva pro autorizaci) a vyplnění e-mailu. Nic víc povinného není. Nedáváte jméno, rodné číslo, profesi, zaměstnavatele, lokaci, atd.

Pokud by někdo chtěl sbírat údaje o českých vývojářích a pokoutně je prodávat HR agenturám, jak píše pán níže, tak si udělá jednoduchý script, který prošmejdí LinkedIn a má cíl splněný 100x levněji a rychleji.

PMD

Tak sory za to, že jsem vůbec otravoval. Nejste Gmail a nic mi nenabízíte, já vám nechci dát ani email, ani svoje zkušenosti. Mašli si z toho neházejte a já věřím, že získáte hodně konstruktivních uživatelů, jako třeba ***** Grudla;)

24. 4. 2012 14:39 redakčně upravil Martin Hassman, důvod: Devulgarizace. Křížkovaná, resp. hvězdičkou
Dr. Kokeš

Myslím, že tě to nemusí až tolik mrzet, IMHO o moc nepřicházíš. Jde o to, že máloky se stane, že by byl člověk první na světě, kdo na určitý problém narazil. Tudíž to chce hlavně pořádné STFW a tím problém většinou vyřešíš.

A nejde jen o slušnost (neotravovat ostatní s dotazy, které už jsou zodpovězené jinde), ale hlavně o rychlost – než abych čekal, až mi někdo na českém Q&A webu odpoví, tak si to radši najdu sám.

Ačkoli mám rád češtinu a českou komunitu resp. chci ji podporovat, tohle mi přijde lepší hledat na anglických webech – ptát se na českém Q&A webu mi přijde jako ztráta času – jednak mého, protože to trvá déle a jednak ostatních, protože odpovídají na něco, co jsem si mohl během minutky vygooglovat. Naopak čeština je fajn na takový ten pokec – blogy, diskuse, věci specifické pro ČR, povídání, filosofování, mudrování… ne řešení konkrétních problémů (ty potřebuji hned a nechci čekat). A taky pro začátečníky, kteří třeba neumí tolik anglicky nebo neumějí hledat (nebo ani neví, že se dá najít už hotové řešení, tak se ptají), ale na to bohatě stačí diskuse na Rootu, Ábíčku* atd. – když je dobře formulovaná otázka a existuje řešení, objeví se obvykle mezi pár prvními příspěvky (pak se třeba rozjede offtopic diskuse, ale tu už člověk nemusí číst). Fakt nevidím důvod, proč se kvůli tomu registrovat na nějakém podivném uzavřeném webu.

*) ne že bych chtěl dělat reklamu „konkurenci“, ale tam je poradna a v ní jde označit nějaký příspěvek jako řešení – tudíž ten, kdo nechce číst kecy kolem, skočí rovnou na označený příspěvek a je to. A sem právě můžou psát i neregistrovaní anonymové – dost užitečné, když jde někdo kolem a ví, tak prostě napíše řešení a hotovo – žádné opruzy s registrací a další buzerace. Časem člověk začne na tenhle web narážet častěji a pak se třeba i zaregistruje – ale zpočátku nemusí, ta vstupní bariéra tam není. Není to žádný zajíc v pytli. Přijde mi to jako lepší přístup.

Milan Stoklasa

Žádný z těch účtů jsem neměl, ale vytvoření například Twitteru zabere 20 vteřin.

A v zásadě není povinné nic.

nmb123

K te „devulgarizaci“:

Sproste slovo je soucast nazoru/sdeleni, stejne jako velikost pismen, interpukce, diakritika, smajliky, podpis atd. Jestlize dane slovo smazete, menite tim vyznam prispevku a vkladate tak autorovi do ust neco, co nerekl. Je to snad jeste horsi manipulace, nez smazani celeho prispevku.

Proto, kdyz se maze vulgarita, je potreba na jejim miste zanechat neco jako k****a nebo ******.

Ne, ze bych byl priznivec dlazdicske a zumpoidni mluvy, ale sproste slovo muze byt i legitimni soucasti sdeleni a dokreslovat podstatu, kterou se snazi autor sdelit (byt samozrejme ne v oficialnich a formalnich textech – to ale komentare nejsou). Jestli tomu neverite, podivejte se treba vedle na Lupu na redakcni text: Lupa hledá redaktora, autora.

Mate se jeste hodne co ucit.

David Grudl

Souhlas, je zásadní rozdíl mezi „získáte hodně konstruktivních uživatelů, jako třeba Grudla“ a „získáte hodně konstruktivních uživatelů, jako třeba k*k*ta Grudla“. Odstraněním k*k*ta se význam takřka otočil. Vůči PMD je to podpásovka.

Mnohem raději bych uvítal tvrdou cenzuru, než nenápadné pozměňování řečeného. Moderování není smoothing.

nmb123

A nevadi vam, ze se redakce zavazuje (viz „Pravidla pro diskutující“ zobrazena vzdy pri vkladani prispevku) k tomu, ze nebude zasahovat do diskusi jinak, nez ve vyjmenovanych pripadech? (na zaklade soucasnych pravidel by takto prispevky mazat neslo) Jste pro, aby se pravidla zmenila? Jak byste je formuloval?

David Grudl

Pravidla jsem nečetl, až teď se na ně dívám a zdá se, že modifikace příspěvků obsahujících vulgární výrazy je v jejich souladu.

Jestli se pravidla změní nebo jak mají být formulovaná je mi úplně fuk. Podstatný je výsledný dojem, tj. že se hraje fair play a že má cenu komentáře číst. Odstranění k*k*ta dle mého fair není a číst se to taktéž nedá. Což ale je především výtka vůči komentátorům.

nmb123

1) „by takto prispevky mazat neslo“ se vztahuje k odkazovane cenzure: „tam už rozhodně nepatří, nesouvisí s tématem článku (a ostatně nikoho krom těch pár komentujících ani vůbec nezajímá) a bude bez průtahů zlikvidována“ – ktera neni nijak obhajitelna aktualne platnymi pravidly.

2) „že se hraje fair play“ – kdyz se k necemu zavazi (viz Pravidla) a pak to porusuji, tak je to fer?

Jeste dokazu pochopit, kdyz nekdo „rebeluje“ proti pravidlum, ktera mu urcil nekdo jiny (typicky zakon) a on sam je nemuze zmenit. Ale porusovat vlastni pravidla a sliby?

3) „že má cenu komentáře číst“ – povazuji se za svepravneho cloveka a umim si udelat vlastni nazor, proto nepotrebuji, aby mi nekdo filtroval komentare ostatnich a poustel ke mne jen ty „nezavadne“. Pro mne ma cenu cist prave ty necenzurovane/ne­pozmenene komentare, realitu, kterou vytvorili ostatni ctenari – nikoli nazor redakce – ten si totiz prectu v clanku a od komentaru naopak cekam, ze ho doplni nebo ze budou rikat i neco uplne jineho.

Na nekterych serverech funguje cenzura tak, ze se bezcenne komentare obsahujici jen sprostarny/vykriky skryji (ale zbyde tam po nich stopa/odkaz) a kdyz ctenar chce, muze si kliknout a podivat se na cenzurovany komentar. Proti takovemu filtru v zasade nic nemam – uzivatele nejsou obtezovani zbytecnimi vykriky, ale kdyby chteli, muzou si je precist – a hlavne pred nimi nikdo filtrovani neskryva – nejde o manipulaci a tiche mazani/pozmenovani, ale po kazdem zasahu „cenzora“ zustava stopa.

A tady je krasne videt rozdil v motivaci – zda jde o to, aby si cenzor mohl honit ego a dokazovat si, ze je neco vic a ma nad komentatory moc a muze jim kdykoli cokoli smazat; nebo zda jde o opatreni v zajmu ctenaru a vse probiha transparentne a ferove.

nmb123

P.S. napada me jeste jedno reseni – zavest jakesi „ohlasy ctenaru“, coz by byly odpovedi na clanek (zaslane at uz jako komentar nebo e-mailem, dopisem etc.) schvalene redakci nebo autorem clanku. A zobrazovaly by se hned nahore nejak oddelene, nebo vysly dokonce jako dalsi clanek (pokud by vyhovovaly i rozsahem a formou).

A vedle toho by existovala volna necenzurovana diskuse, kde by skutecne platil zavazek redakce, ze do komentaru nijak nezasahuje.

Ty ohlasy by si cetli lide, kteri maji malo casu a zaroven duveruji redakci. A komentare by cetli a psali vsichni ostatni, kteri si chteji svobodne popovidat – stejne jako si chteji popovidat treba na konferenci u kafe nebo na afterparty v hospode – tam jim do toho taky poradatel nekeca a neumlcuje je.

A opet jsme u toho, zda je motivaci sluzba ctenarum, nebo to, aby si cenzor honil sve male ego.

David Grudl

> cenzor honil sve male ego.

Freudovský překlep? Alespoň je zřejmé, odkud frustrace pramení ;-)

nmb123

To ale nebyl preklep :-)

Ted bych se mohl urazit a volat po smazani vaseho prispevku, protoze nevyhovuje pravidlum:

– „Urážlivé výroky na adresu druhé osoby či skupiny osob.“
– „Texty, které mají za cíl jen vyprovokovat emotivní reakci (trolling).“

ale neudelam to. Myslim si, ze vas prispevek tu ma stejne pravo na existenci jako kazdy jiny a nazor at si udela kazdy ctenar sam. Z meho pohledu to vypada, ze vam dosly argumenty, kdyz nedokazete reagovat vecne a uchylujete se k argumentum ad hominem.

Ackoli vas komentar ma minimalni informacni hodnotu, mel by tu z principu zustat.

David Grudl

Ale děsně to žere, co? Ta obrovská touha se tam podívat a přitom nemoci a dokonce ani nevědět, proč vlastně :-))

backup

take si myslim, ze jde o ty registrace. Sice do tech internetovych kseftu nevidim, ale dokazi si predstavit, ze kliky nejakych registrovanych jsou cenejsi nez kliky anonymu. I kdyz neni nekdo zaregistrovan svym obcanskym jmenem, tak to je dnes fuk, pri tom mnozstvi informaci to google a jini uz stejne vedi. Ocekavam, ze v budoucnu bude kseft hlavne s temi registracemi.

Dr. Kokeš

Třeba časem řeknou (jak je to dnes moderní) že je to startup budou ho prodávat – a pak bude hrát celkem velkou roli, kolik mají právě těch registrovaných uživatelů – protože ty může nový majitel spamovat a snažit se jim případně prodat nějaký svůj (nebo cizí) crap. Prostě anonyma neprodáš…

Michal Illich

Pokud si myslíte, že na diskuzi vývojářů v Čechách jde cokoliv vydělat, tak jste hodně velký optimista.

Victor White

i na diskuzi vydělat jde, pokud se z toho udělá dobrá knowledge base …, co se ale dá prodat hned, je seznam vývojářú s adresama a výtahem co umí, o co se zajímají, a také jak jsou hodnoceni. Po tomto skoči každá HR agentura, fyi: z linkedin mě chodí několik nabídek týdně, a to se k ničemu ani nevyjadřuji.

Michal Illich

Uživatelé nám nedávají svolení jejich data prodávat HR agenturám ani to nemáme v plánu.

A jak jsem psal výš, „Pokud by někdo chtěl sbírat údaje o českých vývojářích a pokoutně je prodávat HR agenturám, (…) tak si udělá jednoduchý script, který prošmejdí LinkedIn a má cíl splněný 100x levněji a rychleji.“

Victor White

ten příklad s tím scriptem úplně nesedí, dle toho co si uživatel čte za informace, jak a k čemu se vyjadřuje, jak to je hodnoceno, tomu dává úplně jinou přidanou hodnotu, pokud se ty informace správně agregují, což pouze s použitím linkedin nejde. Také nepřeceňujete schopnosti lokálních agentur.

Také jsem nepsal o žádném pokoutním prodeji, LinkedIn z toho má byznys, a proč ne že.

Vezmu Vás ale za slovo, pokud deklarujete že informace nebudete prodávat, bylo by asi nejlepší, než mlžit, kápnout božskou a vše pořádně vysvětlit. Včetně toho jestli s tím máte komerční zájmy a případně jaké. Jinak si totiž pošramocenou pověst, opomíjím zda (ne)oprávněně, na to se bohužel nehraje …, nenapravíte.

Michal Illich

Vy pořád vycházíte z předpokladu, že za tím mám nějaké komerční zájmy. „Kápnu tedy božskou“: nemám. Omlouvám se, jestli to bude znít arogantně, ale peněz mám víc, než stihnu do konce života utratit, a pokud bych potřeboval další, tak rozhodně nebudu dělat službu pro české vývojáře, protože na tom se imho vydělat nedá.

backup

ja osobne se nikde neregistruji a proto si nebudu tu diskuzi moct precist. Jen tak ciste ze zajmu bych se rad zeptal, zda je mozne, aby nekdo, kdo ma registraci a pristup k te diskuzi ji treba zkopiroval na nejaky volne pristupny blog. Co pak bude devel delat? Smi se to?

Havri

Možná, licence se tam právě řeší. Můžete hlasovat pro CC licenci, pak vytvořit klon a už se tam nikde nemusíte ukázat ;-) http://devel.cz/question/4975

David Grudl

Přímo v této diskusi je zmíněno, že na Zdroják přichází cenzurované nebo moderované diskuse. Musím říct, že jsem zatím zklamán.

Jen tohle vlákno je přehlídkou frustrovaných anonymů, kteří sepisují litanie kvůli tomu, že nějaký server vyžaduje registraci, zaznívají tu rozumy jako „Z diskuze je zjevné, že autorům Devel.cz jde o primárně registrace, nikoliv o službu komunitě.“ a podobně, tak se ptám, kde je cenzor? Z diskuse je totiž především zjevné, že tu řádná cenzura nezasáhla. Nebo má příliš nízko nastavenou minimální hladinu požadovaného IQ.

Prosím, prosím, cenzurujte to pořádně, vždyť se to nedá číst. Na člověka z toho padne leda tak deprese a příště se pořádně rozmyslí, než nějakou další službu zdarma spustí.

restore

Ad „Ovšem třeba už pod takový článek o programování v Pythonu diskuse o tom, zda na nějaké naší službě vyžadujeme registraci či ne, zda jsme kvůli tomu špatní, zlí nebo dokonce nejhorší, tam už rozhodně nepatří, nesouvisí s tématem článku (a ostatně nikoho krom těch pár komentujících ani vůbec nezajímá) a bude bez průtahů zlikvidována.“

Už jste upravili ty pravidla diskuse?

Odpovím si sám: ne – stále tam totiž visí:

„Redakce ze zásady nezasahuje do čtenářských diskusí a zavazuje se, že nebude mazat ani modifikovat příspěvky, kromě případů, kdy tyto porušují některé z následujících pravidel.“

restore

Pro méně bystré ještě zdůrazňuji: „zavazuje se…“ a „kromě případů…“.

nmb123

A nechcete to zkusit v politice? S vasi „logikou“ a „moralkou“ byste se tam naramne hodil. Ze byste treba neco neformalne povedel na chodbe par lidem, a pak to melo platit pro vsechny ostatni – prestoze aktualne platny zakon rika neco jineho.

PMD

Davide Grudle, známý intelektuále, na citované perly mentálně zaostalých trollů reaguj v patřičném vláknu, abys jim dal pořádně za uši, například silou pádných protiargumentů. Když je holt nemůžeš rovnou smazat.

to je fuk

Něco málo spíš pro ostatní a provozovatele devel.cz, než pro člověka se zbytnělou depresí a iluzí ohledně vlastního IQ a své vyjímečnosti.

Mohu mluvit jen za toho, kdo chodí v mých botách. Bude to znít namyšleně, ale nemyslím si, že by devel.cz mohlo výrazně prospět mé práci, informovanosti atd. – zato vím jistě, že existuje řada oblastí, ve kterých bych tam mohl být prospěšný já – ať už konkrétní radou nebo odkazem na patřičný zdroj, protože absolutní většina OS sw projektů má svá vlastní fóra a devel.cz těží nebo bude těžit z toho, že návštěvníci své znalosti a zkušenosti poskytnou tazatelům zdarma. Pro mě je VELKÝ problém v tom, že se po mě něco vyžaduje dřív, než se někde rozkoukám a začnu tam z dobré vůle pomáhat.

Přitaženo za vlasy je to zhruba stejné, jako kdybych přišel s taškou obnošeného šatstva před dveře charity a dřív, než mi otevřou kontejner, kam ty pro mne nepotřebné věci s dobrým pocitem odložím, by po mě chtěli vyplnit dotazník ne nepodobný tomu, který jsme byli povinni odebrat/vyplnit/o­devzdat při posledním sčítání obyvatel.

Nemohu to brát jinak, než že provozovatel devel.cz nestojí o to, s čím bych se u nich mohl podělit. Neuráží mě to, nejsem z toho smutný, nemám depresi, jen mám rád root a zdroják, a pro sesterský projekt zdrojáku jsem byl připraven mít od začátku slabost.

David Grudl

S tímhle z velké míry souhlasím, ale svou roli také hraje síla značky, očekávání atd. Když Google spustí novou službu, neozývají se hlasy, proč je to jen pro registrované, místo toho lidé touží po pozvánkách, v případě Facebooku se spílá naopak tehdy, když něco pro nepřihlášené odkryje.

Každopádně nic to nemění nad nulovou hodnotou většiny komentářů.

XXX

>> Každopádně nic to nemění nad nulovou hodnotou většiny komentářů.

Vetsina komentaru ma nenulovou hodnotu. Myslim, ze i Michal Illich je rad za tu mistni kritiku – alespon vi, proc se cast cilove skupiny rozhodla devel.cz nenavstevovat a jake ma k tomu duvody. Treba nakonec najde kompromisni reseni, ktere uspokoji obe strany.

msx

Devel.cz je pre prihlásených. Dobre. To, že neprihlásení ani nezistia, že čo to vlastne ten devel je, to je už druhá vec. Už sa to písalo hore v diskusii, že by prístup na čítanie mohli mať aj iní. Zrejme záujem nie je. Ale:

Keď som prišiel prvýkrát na devel, tak ma odradilo, že to vyzeralo ako nejaká nedokončená stránka. Z mobilu som si totiž nevšimol, že je tam odkaz, že čo je to devel. Nakoľko sa na stránke nič robiť nedalo, tak som odtiaľ odtišiel. Nedávno som sa tam tiež nejako omylom preklikol a pozerám, aha, toto je to kde sa treba prihlásiť, idem teda preč. Dnes som sa chcel teda zaregistrovať, ale žiaľ registrácia nemožná a ako som si neskôr všimol, ono je to na pozvánky. No ďakujem pekne za taký prístup.

Plno ľudí odradí to, že aj návštevník má zákaz čítania. Prečo?
– v prvom rade, nevie, čo to je, tak sa o to prestane zaujímať (moja prvá reakcia popísaná vyššie)
– v druhom rade, rady, ktoré si vývojári dávajú sú tiež k ničomu, pretože ani Google sa o nich nedozvie (často je hľadanie na stránkach nedokonalejšie než Google, ktorý často nájde ľahšie, než samotné vyhľadávanie na stránke a ďalšia vec je, že keď niekto hľadá na Google, tak ho nájdený odkaz môže nasmerovať na devel a pripojí sa aj on, čiže bude viac vývojárov, bude kvalitnejšie fórum, či čo to tam vlastne je)

No a dosť ľudí odradí aj nutnosť pozvánky. No tak kde budem niekoho zháňať kvôli pozvánke, keď ani neviem, načo sa tam budem pchať, keďže neviem do čoho idem (ako neprihlásený vidím len úvodnú stránku, ktorá nič nepovie).

Takže toľko môj postreh a dúfam, že si ho niekto po takej dlhej dobe prečíta.

Michal Illich

Registrovat ani čekat na pozvánku nemusíte.
Stačí se jen přihlásit vaším Twitter, Google či LinkedIn účtem. Předpokládám, že aspoň jeden z nich máte, ne?

aspoň jeden z nich máte, ne?

Nemám a ani nechci mít. A kdybych je měl, tak bych se neobtěžoval s přihlašováním jen kvůli četbě nějakého neznámého nevýznamného diskusního fóra. Možno, kdybych si na tom fóru nejprve něco zajímavého přečetl a chtěl se zapojit do diskuze.

Na Develu jsou diskuze zatím velmi erudované a kultivované, takže jsem moc rád za slib, že se do nich nezapojíš.

^

Aby sa tam podobné indivíduá neregistrovali, by bolo dobré to diskusné fórum aj dať na tajnú adresu, ktorá by sa šírila šuškandou. Potom by bola diskusia určite ešte erudovanejšia a kultivovanejšia.
Z webu: Devel.cz je pouze pro přihlášené uživatele
Věříme totiž, že neanonymní diskuze je kvalitnější

To sa snáď pri registrácii overuje občiansky preukaz, alebo ako je zaručená tá „neanonymita“?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.