Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Soutěž: Vyhrajte mobilní telefon a herní konzoli

Soutěž: Vyhrajte mobilní telefon a herní konzoli

Články Různé

Ježíšek (Santa Claus, Père Noël, дедушка Мороз či jiná postava, která vám naděluje před koncem roku) přichází i na Zdrojáku, a tentokrát s sebou nese dva pěkné dárky – herní konzoli XBox 360 s ovladačem Kinect a mobilní telefon HTC. Zároveň hezky předznamenává hlavní témata, kterým se budeme příští rok věnovat.

Než se pustíme do vlastní soutěže, tak dovolte stručný výhledový článek.

Přemýšleli jsme, jaká témata chceme pokrývat v roce 2012 a jak je prezentovat. Není důvod nijak měnit zaměření ani oblast, kterou pokrýváme. Webové technologie, novinky v HTML5, přístupnost, použitelnost, články o designu a o programování budou nadále tvořit osu Zdrojáku. Zrovna tak obecnější články s přesahem například do řízení práce, k agilním metodikám či k teorii programování bychom rádi zachovali. (Ne, rozhodně se nebudeme systematičtěji věnovat „jen programování“ nebo „i jiným věcem než webu“ – jsme magazín o tvorbě webu a webových aplikací.)

Přesto bychom rádi měli nějaká témata, která se potáhnou celým rokem jako červená nit. Nikoli že bychom o ničem jiném nepsali, ale budeme se jim věnovat o něco intenzivněji. A těmito tématy jsou nakonec – virbl, prosím – mobilní webové aplikace a (webové) hry.

Proč právě tato dvě témata? Protože mobilní web (a mobilní webové aplikace) jsou bez diskusí asi nejprogresivnější součást webového světa. Mobilní zařízení implementují různé technologické novinky, dnes už mobilní prohlížeče spíš ovlivňují ty desktopové, než obráceně, a rovněž zajímavý webdesignérský přístup „mobile first!“ stojí za podrobnější zmínky.

Hry jsou zase velmi pěkným rámcovým tématem, na němž lze demonstrovat řadu technologií a technik, které jsou obecně použitelné. Od optimalizací a triků pro co největší výkon, přes animace, práci se zvukem, práci ve fullscreen, návrhu ovládání (což se zase překrývá s UX a použitelností) až např. po implementaci herních principů ve „vážných“ aplikacích (téma gamifikace). Rádi bychom proto přinesli obsáhlejší materiál o tvorbě her (samozřejmě zaměřený primárně na HTML5/JS/Canvas), o dostupných knihovnách pro hry a o dalších věcech, které s hrami a webem více či méně souvisí.

K tomuto tématu taky ve spolupráci s partnery chystáme velkou soutěž pro tvůrce her v HTML5/JS – aniž bychom předbíhali, tak můžeme prozradit, že kromě popularizace (které se dostane všem účastníkům) budou na vítěze čekat sady her a dalšího vybavení…

A pokud si právě teď říkáte, že to je pěkné, ale zrovna nemáte po ruce nic, na čem by se hry daly hrát a mobilní web testovat, tak nastražte uši, protože je tu

Předvánoční soutěž o XBox a smartfon

Stačí správně odpovědět na otázky z konce článku, a můžete vyhrát jednu z dvou cen:

XBox 360 / 250GB / Kinect

 



Konzoli XBox 360 není nutné představovat – jedná se o NextGen konzoli, konkrétně v provedení Slim, kterou nabízí Microsoft a která, spolu s konzolí PlayStation 3 od Sony tvoří špičku v současnosti dostupných herních konzolí.

Ovladač Kinect, který snímá lidské tělo a vyhodnocuje jeho pohyby, rovněž není asi nutné podrobněji představovat, na Zdrojáku jsme se o něm několikrát zmiňovali. Za zmínku rozhodně stojí, že pro Kinect existují už ovladače, které jej umožňují připojit k PC a ovládat jím různé programy (existuje například aplikace pro armádní simulátor) nebo řešit další úlohy (zajímavé je např. použití Kinectu při rehabilitaci pohybového aparátu).

HTC Radar

 

Na rozdíl od XBoxu bude možná na místě tento telefon představit trochu víc. Jedná se o novinku od HTC se systémem Windows Phone 7.5 (Mango). HTC připravilo pro podzimní trh dvě novinky s tímto OS – HTC Titan a HTC Radar. Větším z obou bratrů je Titan, ovšem Radar rozhodně není nějaké nedochůdče.

Radar není nijaká extravagantnost, nečekejte designové úlety ani stylovku. Telefon působí solidně: kovové tělo, střídmý design i ovládání, a operační systém, který bude pro leckoho srozumitelnější a střídmější variantou Androidu. Telefon je rychlý, se slušným vybavením a kvalitním displejem. Své místo si tak najde pravděpodobně v kapse lidí, kteří nepotřebují mít telefon jako hračku a nástroj pro pokusy všeho druhu, ale kteří od něj očekávají uměřené a spolehlivé funkce bez výstředností.

Soutěž

Soutěž bude probíhat od 5.12. do půlnoci 11.12. (půlnoc z neděle na pondělí). Z došlých odpovědí vylosujeme dva výherce, kterým zašleme ceny co nejdřív, aby je dostali ještě před Vánoci.

Pravidla jsou jednoduchá: Odpovězte na následující otázky správně, a nezapomeňte na sebe nechat mail, na kterém vás budeme moci kontaktovat. Po skončení soutěže a jejím vyhodnocení samozřejmě opět všechny adresy zahodíme a nebudeme je využívat nijak jinak.

Hodně štěstí!

Hlasování již bylo uzavřeno – výherci

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.