Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » V Praze se vyvíjejí auta bez řidiče

V Praze se vyvíjejí auta bez řidiče

Články PR Články

Chcete nahlédnout do blízké budoucnosti? Podívat se, jak se vyvíjí autonomní systémy řízení? A vyzkoušet si, jak fungují? Přijďte 18. 10. na Den chytrých aut do pražského vývojového centra Valeo.

Česká republika je automobilová velmoc nejen z hlediska výroby samotných aut a příslušenství. Vyvíjejí se zde a testují ty nejmodernější asistenční systémy, díky kterým jsou auta bezpečnější a již brzy budou jezdit bez zásahu řidiče. Klíčovým hráčem v této oblasti je skupina Valeo, která si v roce 2013 jako jedno z center vývoje automatizovaných řídicích systémů vybrala Prahu. V oblasti vývoje parkovacích asistenčních systémů a integrace senzorů do automobilů je Valeo jedničkou na světovém trhu.

Pražské Valeo se zasloužilo o velký posun směrem k autonomním autům budoucnosti.

Vývoj od A do Z

V pražském R&D centru provádějí vývojáři komplexní vývoj „od A do Z“, tedy od sběru zákaznických požadavků, software a hardware, mechanického designu, elektrických testů, až po systémové testy na testovacím polygonu v Milovicích, nebo přímo v reálném provozu. V hlavním městě nebo ve středních Čechách proto můžete pravidelně narazit na testovací automobily, které na první pohled poznáte například podle Lidar senzoru na střeše a zkušební registrační značky začínající písmenem F.

V Praze se vyvíjejí dvě základní skupiny asistenčních systémů – automatické parkovací systémy a systémy aktivní bezpečnosti, které pronikají do základní výbavy i levnějších aut. Dnes prakticky nenajdete automobil, který by neměl nějaký senzor či kameru od společnosti Valeo. V Praze například naučili parkovat nové modely Mercedes-Benz zvenku pomocí mobilu.

Podívejte se do laboratoří

Valeo každý rok pravidelně umožňuje nahlédnout pod pokličku svého vývoje, a to v rámci akce Den chytrých aut. Ta se letos uskuteční ve čtvrtek 18. října od 15 hodin, a to přímo ve vývojovém centru Valeo. Nová moderní budova leží jen pět minut od konečné stanice metra trasy A, Depo Hostivař, takže je skvěle dostupná. Účastníci zde budou mít možnost si popovídat s inženýry, kteří se podílejí na vývoji hardware i software. A samozřejmě si některé systémy vyzkoušet na testovací ploše uvnitř areálu. Pro účast je třeba se však dopředu registrovat.

V pražském centru probíhá celý vývojový cyklus. Od napsání software pro novou technologii po testování v normálním silničním provozu.

Stále se rozšiřuje

Vzhledem k neustálému růstu zakázek a rozšiřování vývojového týmu došlo v roce 2017 k přestěhování R&D centra do nového areálu v Praze Strašnicích, který byl postaven na s celkovými náklady více než 600 milionů korun. Letos na začátku dubna však byla otevřena další budova v hodnotě 125 milionů korun o rozloze 2300 m2, která poskytuje kancelářské a zkušební kapacity pro dalších 250 inženýrů. Celkově má R&D centrum Valeo v současnosti rozlohu přes 11 000 m2, z nichž třetinu zabírají laboratoře vybavené nejmodernějšími testovacími technologiemi.

Příležitost pro vývojáře

V souvislosti s rozšiřováním vývojových kapacit hledá Valeo i nové kolegy, kteří mají chuť být součástí mezinárodního týmu a podílet se na vytváření budoucnosti aut. Od vývoje až po testování v reálném provozu. Jak třeba vypadá zkoušení laserového skeneru ScaLa pro autonomní řízení, uvidíte v následujícím videu.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.