Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co vás nejvíc zaujalo v roce 2016

Co vás nejvíc zaujalo v roce 2016

Články Různé

Co vás na Zdrojáku nejvíc zaujalo v uplynulém roce? 10 nejčtenějších článků.

Programátorem po čtyřicítce (Luboš Račanský)
Překlad textu Being A Developer After 40, jehož autořem je Adrian Kosmaczewski.

Jak se mění svět JavaScriptu (Jakub Mrozek)
Před více než 3 roky jsem zde začal psát seriál, jehož ústředním tématem byl především JavaScript a Node.js, ale také Angular a řada dalších technologií. Jak se JavaScript od té doby změnil?

 

Úvahy „starého“ programátora (Luboš Račanský)
Překlad článku Reflections of an „Old“ Programmer (Ben Northrop) nejen pro programátory v po čtyřicítce.

 

Po letech opomíjení se funkcionální programování stává mainstreamem. Proč zrovna teď? (Matthew Gertner)
Funkcionální programování lze jen stěží označit za novinku. Už počátkem 90. let jsem na univerzitě napsal spoustu kódu v LISPu. Před 25 lety. A už v té době byl zmíněný jazyk o něco starší než moje tehdejší študácké já.

 

Redux + React – Prostředí (Tomáš Randus)
První díl seriálu o javascriptových knihovnách React a Redux. Ve třech pokračováních se podíváme na to, jak knihovny správně použít a vytvoříme si společně první aplikaci. Kód budeme psát v ECMAScript 6 (nová verze JavaScriptu) a sestavovat pomocí Webpacku.

Programátorem po čtyřicítce? Připravte se! (Martin Malý)
Je mi čtyřicet tři let a po většinu svého života programuju.

 

Proč neděláme softwarové projekty s fixní cenou (a ani vy byste neměli) (Matthew Gertner)
Před několika lety jsem přistoupil na jeden freelance projekt: implementaci Internet Explorer komponenty v C++. V té době jsem na jiných projektech fakturoval zdravou hodinovou sazbu, tento konkrétní klient však trval na fixní ceně. Na základě nějakého dočasného zatemnění mysli jsem učinil výjimku a přijal jsem předem odsouhlasený rozpočet. Projekt se zdál přece jen být poměrně zajímavý a požadavky jasné jako facka. Co by se mohlo stát, že?

 

Výsledky: Technologie na českém webu (Martin Zeman)
Na konci března 2016 jsem uveřejnil formulář a rozjel menší průzkum o nejpoužívanějších technologiích na českém webu. I přes relativně malé množství sesbíraných výsledků se tu sešla celkem slušná sbírka zajímavých dat k analýze.

 

11 tipů pro Bootstrap, které jste možná neznali (Martin Michálek)
Bootstrap je z principu věci složitý jako ruská ponorka. Všechny její čudlíky prostě znát nemůžete. Vybral jsem ty z nich, které by zasloužily vytáhnout z hlubin oceánu. Povídat si budeme o aktuální verzi tři, protože Bootstrap čtyřka je stále v alfa stádiu.

 

Redux + React – Redux (Tomáš Randus)
V minulém díle seriálu jsme si nakonfigurovali webpack nad projektovým adresářem. Také máme připravený dev-server a víme, jak exportovat minifikovaný bundle pro produkci. Navíc můžeme používat nové vlastnosti JavaScriptu. Dnes si nainstalujeme Redux a podíváme se, jak funguje v jednoduché aplikaci.

 

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.