Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co vás nejvíc zaujalo v roce 2016

Co vás nejvíc zaujalo v roce 2016

Články Různé

Co vás na Zdrojáku nejvíc zaujalo v uplynulém roce? 10 nejčtenějších článků.

Programátorem po čtyřicítce (Luboš Račanský)
Překlad textu Being A Developer After 40, jehož autořem je Adrian Kosmaczewski.

Jak se mění svět JavaScriptu (Jakub Mrozek)
Před více než 3 roky jsem zde začal psát seriál, jehož ústředním tématem byl především JavaScript a Node.js, ale také Angular a řada dalších technologií. Jak se JavaScript od té doby změnil?

 

Úvahy „starého“ programátora (Luboš Račanský)
Překlad článku Reflections of an „Old“ Programmer (Ben Northrop) nejen pro programátory v po čtyřicítce.

 

Po letech opomíjení se funkcionální programování stává mainstreamem. Proč zrovna teď? (Matthew Gertner)
Funkcionální programování lze jen stěží označit za novinku. Už počátkem 90. let jsem na univerzitě napsal spoustu kódu v LISPu. Před 25 lety. A už v té době byl zmíněný jazyk o něco starší než moje tehdejší študácké já.

 

Redux + React – Prostředí (Tomáš Randus)
První díl seriálu o javascriptových knihovnách React a Redux. Ve třech pokračováních se podíváme na to, jak knihovny správně použít a vytvoříme si společně první aplikaci. Kód budeme psát v ECMAScript 6 (nová verze JavaScriptu) a sestavovat pomocí Webpacku.

Programátorem po čtyřicítce? Připravte se! (Martin Malý)
Je mi čtyřicet tři let a po většinu svého života programuju.

 

Proč neděláme softwarové projekty s fixní cenou (a ani vy byste neměli) (Matthew Gertner)
Před několika lety jsem přistoupil na jeden freelance projekt: implementaci Internet Explorer komponenty v C++. V té době jsem na jiných projektech fakturoval zdravou hodinovou sazbu, tento konkrétní klient však trval na fixní ceně. Na základě nějakého dočasného zatemnění mysli jsem učinil výjimku a přijal jsem předem odsouhlasený rozpočet. Projekt se zdál přece jen být poměrně zajímavý a požadavky jasné jako facka. Co by se mohlo stát, že?

 

Výsledky: Technologie na českém webu (Martin Zeman)
Na konci března 2016 jsem uveřejnil formulář a rozjel menší průzkum o nejpoužívanějších technologiích na českém webu. I přes relativně malé množství sesbíraných výsledků se tu sešla celkem slušná sbírka zajímavých dat k analýze.

 

11 tipů pro Bootstrap, které jste možná neznali (Martin Michálek)
Bootstrap je z principu věci složitý jako ruská ponorka. Všechny její čudlíky prostě znát nemůžete. Vybral jsem ty z nich, které by zasloužily vytáhnout z hlubin oceánu. Povídat si budeme o aktuální verzi tři, protože Bootstrap čtyřka je stále v alfa stádiu.

 

Redux + React – Redux (Tomáš Randus)
V minulém díle seriálu jsme si nakonfigurovali webpack nad projektovým adresářem. Také máme připravený dev-server a víme, jak exportovat minifikovaný bundle pro produkci. Navíc můžeme používat nové vlastnosti JavaScriptu. Dnes si nainstalujeme Redux a podíváme se, jak funguje v jednoduché aplikaci.

 

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.