Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » WebExpo přiveze hvězdy JavaScriptu – vystoupí tvůrce Socket.io Guillermo Rauch i Eduardo San Martin Morote, člen core týmu Vue.js

WebExpo přiveze hvězdy JavaScriptu – vystoupí tvůrce Socket.io Guillermo Rauch i Eduardo San Martin Morote, člen core týmu Vue.js

Články PR Články

WebExpo letos oslaví již jedenácté narozeniny, a přestože se záběr konference rok od roku rozšiřuje, v centru pozornosti je stále webový vývoj. O tom svědčí i letošní program, ve kterém najdeme, kromě speakerů z Twitteru, Heroku a Facebooku, taky tři světové odborníky na JavaScript. Do Prahy zavítá Guillermo Rauch, tvůrce Socket.io, Eduardo San Martin Morote, člen core týmu Vue.js, a Lyza Danger Gardner, která propojuje JavaScript a robotiku.

Nálepky:

Guillermo Rauch získal věhlas v komunitě zejména díky práci na ekosystému okolo Node.js. Guillermo je autorem populární open source knihovny Socket.io, vedle toho také vytvořil knihovny mongoose a slackin. Napsal knihu Smashing Node.js a byl hlavním vývojářem sady frontend nástrojů MooTools.

Guillermo věří otevřenému internetu. „Jedním z mých snů je, že další Facebook nebo další Snapchat bude vytvořen někým, kdo nemusel získat velké vzdělání, vytvořit si množství konexí nebo najmout skvělé lidi. Opravdu to může být dívka v Africe. Může to být kluk z Bangladéše,“ uvedl v rozhovoru.

Tato motivace se podepsala také na jeho startupech. Spoluzakládal LearnBoost, software na řízení tříd a škol, nebo cloudovou platformu Cloudup, která svým uživatelům nabízí možnost ukládání až 200 GB dat zdarma (v roce 2013 firmu koupila společnost Automattic). Od listopadu 2015 se Guillermo věnuje projektu ZEIT, jehož cílem je zpřístupnit cloud computing. V podání tohoto legendárního backendisty to znamená vývoj nástrojů zejména na deployment a propagaci serverless přístupu. Jeho přednáška na WebExpo má proto dost zřejmý titul A serverless world is not a world without servers.

Druhou JavaScriptí celebritou v programu WebExpa je Eduardo San Martin Morote. Původně vývojář indie počítačových her se stal členem core teamu stojícím za Vue.js. Tento progresivní JS framework blízký Angularu získává ve světě oblibu, Eduardo spravuje kromě samotného Vue.js také projekty jako vuefire a vue-router. Je celkově velmi aktivní v open source komunitě, o čemž svědčí i jeho GitHub. Na WebExpu bude Eduardo mluvit jak jinak než o frontendu, konkrétně o animacích a přechodech. Téma jeho přednášky nese název Animations beyonds CSS.

Třetí významnou osobností JS světa je Lyza Danger Gardner. V roce 2007 Lyza spoluzakládala Cloud Four specializující se na tvorbu responzivních mobilních aplikací. Zároveň působí jako Open Web Engineer v Bocoup, kde odhaluje možnosti IoT nebo progresivních webových aplikací. Píše pro A List Apart, Smashing Magazine, Net Magazine nebo O’Reilly. Jedním z hlavních témat Lyzy je propojení JavaScriptu a fyzického světa – skrze robotiku či IoT.  Napsala proto knihu Make: JavaScript Robotics a v současnosti dokončuje další – JavaScript on Things.

Na WebExpo ale jede s jiným tématem – Web Annotation. Nový standard podle World Wide Web Consortium vytváří nad webem další vrstvu, kde může každý anotovat obsah webové stránky. K čemu mohou anotace vést a naopak, co může jejich používání ohrozit, o tom bude Lyza přednášet a posléze diskutovat s účastníky WebExpo.

Lyza, Eduardo a Guillermo jsou jen tři speakeři, kteří mají nejblíž JavaScriptu.

Kromě nich ale vystoupí přes 60 osobností z oblasti technologií, mezi nimi například Dan Saffer, product design leader v Twitteru nebo Val Head, designérka z Adobe. Společně obsadí sedm sálů a vystoupí před dvěma tisíci posluchači. Poslední den je věnován workshopům, skvělé příležitosti na networking už tradičně nabídnou také tři party. Další podrobnosti průběžně naleznete na webu www.webexpo.net.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.